Сърбите се подготвят да щурмуват връх Руй, от българска страна отлагат изкачването заради гръмотевици

Международното изкачване на връх Руй в едноименната планина, от която част е разположена в община Трън, е на път да се отложи. От българска страна вече се заговори за отмяна на изкачването, но от Сръбско се подготвят да изкачат върха, предаде репортер на Zapadno.com.

През 2020 година общности от двете страни на границата не успяха да се срещнат на планинския първенец, поради пандемията от коронавирус. Тазгодишното изкачване е насрочено за утре, 19 юни и трябва да премине под надслова “Руй – магията на природата”. От българска страна информация за изкачването идва единствено от туристическа организация. По-рано днес от организацията оповестиха, че се отлага изкачването на Руй, поради очаквани гръмотевици през утрешния ден.

В Сърбия са по-амбицирани и откъм публичност за събитието, и откъм организация. От сръбския планинарски клуб “Руй 1706” показаха в социалната мрежа Фейсбук как се почистват пътеки и подготвят за международното събитие. “Всичко е готово, надяваме се, че времето ще ни позволи да се изкачим. Утре ще видим какво е времето, така че ще решим. Ако има гръмотевици, със сигурност ще спрем събитието.”, поясниха за Zapadno.com от сръбския планинарски клуб “Руй 1706, който са съорганизатори в Сърбия.

Снимка: Надица Маринкович – архив

Виж също...

Loading...