Ансамбъл “Филип Кутев” идва на Църногорския събор, наред с други обичани изпълнители и местни майстори на млечни продукти

Богата фолклорна програма предвижда третото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, което ще се проведе на поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци, предаде репортер на Zapadno.com.

Вече са ясни имената на дузина изпълнители от родния фолклор, както и няколко ансамбъла и състави. На откритата сцена „Гласовете на Граово” ще участват обичаните граовски певци Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Боряна Василева, Димитър Лукарски, Ана-Мария, Лиляна Галевска, София Илиева, Антонио Симеонов, Ева и Ива Валентинови, Георги Гьолски, ансамбъл “Граовска младост”, оркестър “Средец” и ансамбъл “Граово” и много други. Гвоздеят в програмата ще бъде ансамбъл “Филип Кутев”, който през 2021-а отбелязва 70 години от основаването си. Идеята е събитието да възроди духа на народното веселие, родовите срещи, празниците по селата, както са събирали хората в миналото, поясняват от организаторите.

Друг основен акцент в програмата ще бъде животновъдството, с което ще се включат от “Обединени български животновъди” с подкрепата на Министерството на земеделието храните и горите. Стопани на местни породи ще покажат своите постижения с най-добрите животни от своите стада. Освен това за всички посетители е предвиден курбан. Място в програмата ще намерят и местни майстори на млечни продукти с разнообразна по вид продукция и пчелари от региона, които ще предлагат био мед.

В манастира също ще бъдат осигурени забавления за посетителите, които ще могат да опитат сами как се бият манастирските камбани и клепала в работилницата “Камбанен звън”. Чрез ателиета желаещи ще могат да научат различни сръчности, нужни за направа на монашеските ръкоделия. На специален щанд ще се предлага православна литература в издавани от манастира книги.

Църногорският събор ще се проведе на 3 и 4 юли на поляните край манастира над село Гигинци. Традиционно събитието се организира през вторите почивни дни на юли, но се измества по-рано поради насрочените избори за народни представители в средата на месеца.

Тазгодишното издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” се организира основно от манастира “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян”. Генерални спонсори на събора са „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД, ОЗК – Общинска застрахователна компания-Перник и “Обединени български животновъди”. Входът за Църногорския събор ще бъде свободен.

Виж също...

Loading...