ВиК-Перник за Трън: Не дали, а кога ще спре водоподаването в селата

„Всичко опира не до това дали, а до това кога ще спре водоподаването в тези села.“ Обобщението на проблема с водоснабдяването за трънските села прави Тодор Георгиев пред репортер на сайта „Свободна Европа“.

Георгиев е технически ръководител на ВиК-Перник за район Трън. Неговото мнение е, че „това е един омагьосан кръг, който се надявам да се реши, защото няма как така да продължим“. Каква е ролята на Общината и има ли законен начин казусът да бъде разплетен?

В текста на журналистката Дамяна Велева ще прочетете повече за очерталата се безизходна ситуация при нерегламентираното ползване на вода от селски водопроводни мрежи, изградени на стопански начала, които не се обслужват от ВиК-Перник. Представени са факти, като това, че нито държавата, нито Общините са собственици на тръбите. 44 % от селата в Трънско не плащат за вода, а който има вода, отказва да плаща при аварии. Стига се до заключението, че в основата на проблема е самата законност на водопреносната мрежа. Ако водопроводите представляват незаконни строежи, те няма как да бъдат прехвърлени към никое ВиК дружество. Същевременно според общинската управа на Трън няма как Общината да е отговорна за водоснабдяването и прехвърлят топката към самите граждани. Докато експерти от Българската асоциация по водите напомнят, че преди години е имало период, в който е трябвало Общините да узаконят строежите, построени на доброволни начала от жителите на селата. Това не е направено и сега вече няма хипотеза, при която мрежа на тези села да бъде узаконена.

Остават въпроси като почистването и обезпаразитяването на резервоарите. В тази връзка от местната власт в Трън не могат да кажат кой какво слага в резервоарите и колко често. Ако органите на РЗИ решат да направят проверка, със сигурност ще установят нарушения. На теория те ще бъдат принудени „да запечатат всички тези водопроводи, защото те не могат да гарантират доставка на вода за питейно-битови нужди с нужното качество“. Но няма здравен инспектор или кмет, който да е тръгне да прави това, защото ще настане бунт сред населението. Така на преден план изскача въпросът кой носи отговорност за качеството на водата? И кой ще е виновен, ако се стигне до регионална здравна криза вследствие на занемарената водопреносна мрежа?

Първата стъпка трябва да се предприеме от общините, според експерт на Българската асоциация по водите. Може да се намери вратичка в закона, ако се започне с инвентаризация и заснемане на цялата система по места, набавяне на необходимите разрешителни и доизграждане спрямо законовите изисквания. Чак след това системите биха могли да бъдат предадени за експлоатация на ВиК оператор. В тази връзка първата стъпка трябва да бъде предприета именно от Общините.

Прочетете целия текст на журналистическия материал на „Свободна Европа“ като натиснете тук.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Виж също...

Loading...