Голям празник край село Гигинци събра десетки на курбан, на който местни кулинарки донесоха 30 погачи

Близо 50 човека се събраха на курбана за празника Свети Дух край брезнишкото село Гигинци, съобщи за Zapadno.com кметският наместник Цана Сандова.

Отбелязването на празника се състоя по-рано днес в местността “Дубие”, около сянката на стар дъб. Чрез удари в клепало (метален предмет), монтирано в местността, беше известено, че курбанът е готов. Десетки жители и гости на Гигинци се стекоха на поляната около дъба и изслушаха молитвата, която отец Спиридон прочете. Духовникът благослови и курбана, който по традиция се организира и приготвя от местни хора.

Кметският наместник на Гигинци Цана Сандова приветства присъстващите и поздрави жените, приготвили курбана. Музикален поздрав с няколко песни отправи Стамен Васков от селото. Празникът се превърна в малък събор на селото – около поляната бяха наредени покривки, постелки и дори разпънати масички за удобство на присъстващите. Курбанът стигна за около 120 човека, тъй като дошлите жители и гости си взеха допълнителни порции за свои роднини и близки.

Снимка: кметство на село Гигинци

Виж също...

Loading...