Граовският събор “Видовден” стартира програмата с детски пленер на открито пред музея в Брезник

Детски пленер на открито ще се проведе на площадката пред изложбена сграда “Военен клуб” към Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Пленерът е посветен на Граовския събор “Видовден” и ще стартира на 25 юни от 10:00 часа. Надсловът на демонстрационното събитие е “Вида – символът на Видовден”. За участие в пленера са се записали 12 деца, но впоследствие към тях могат да се присъединят и други желаещи. Подсигурени са материали за рисуване, а ментори на младите творци ще бъдат художниците Даря и Сашо Евтимови, поясни за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

Растението вида е свързано с народен обичай, който пък се провежда на Видовден. Преди няколко години историкът от Брезник Аниела Асенова разказа за читателите на Zapadno.com подробности за традицията. Прочетете още по темата в публикацията: Из изворите на историята и легендите: Какво свързва растението “Вида” (“баба Вида”), празника “Видовен” и Косовската битка.

На 25 юни ще бъде даден старт на тазгодишното издание на Граовския събор “Видовден”, който е запазена марка за община Брезник. Тържествената програма ще започне в 20:30 часа на централния градски площад. Прочетете още по темата в публикацията: Граовският събор в Брезник ще бъде открит от ансамбъл “Чинари”, Райна и Райко Кирилов ще пеят в събота.

През трите празнични дни, когато ще се проведе Граовския събор (25, 26 и 27 юни), Общински исторически музей-Брезник ще бъде отворен за посещения. В събота (26 юни) изложбените зали ще работят с удължено работно време.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...