Самодейци от село Слаковци представиха обичай “Билкарки и знахарки” за Еньовден, подготвят се за участие в 4 фестивала

Самодейци към народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци участваха в деветото издание на Регионалния фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България „Еньовден“, предаде репортер на Zapadno.com.

Тази година участие във фестивала, който се проведе в местността “Ладовица” в град Перник, взеха около 200 човека от областите Перник, Благоевград и Кюстендил. Фестивалът има конкурсен характер и се организира от народно читалище “Искра-1960“ с подкрепата на Община Перник, кметство „Изток“ и пенсионерски клуб „Ален мак“. Сред участниците тази година бяха две групи от Брезнишко – женската фолклорна певческа група към народно читалище “Иво Войвода-1928” в село Долна Секирна и фолклорната група към народно читалище “Искра-1932” в село Слаковци.

Пред гостите на Регионалния фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България самодейци от читалището на Слаковци представиха 4 изпълнения и обичая “Билкарки и знахарки”. След това участие самодейците се подготвят за представяне на сцените на Граовския събор “Видовден” в Брезник на 26 юни, фолклорния събор “Витошки напеви” в пернишкото село Кладница на 3 юли, международния фолклорен конкурс “Пауталия” в Кюстендил на 4 юли и фестивал в бобовдолското село Новоселяне на 18 юли, поясни секретарят на слаковското читалище Светла Пантелеева.

Снимка: Светла Райчева

Виж също...

Loading...