На митничарите ще им помагат три нови служебни кучета за откриване на наркотици, предоставени от американска организация

Три служебни кучета за откриване на наркотици бяха предоставени на Агенция „Митници“ от Агенцията за борба с наркотиците на САЩ. Те бяха предадени на 24 юни от представители на ДЕА на митническите служители – водачи на кучета. На церемонията присъстваха ръководителят на офиса на ДЕА в България, директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев и заместник-директорът на Агенция „Митници“ Румен Данев. Павел Тонев благодари на американските партньори за сътрудничеството на оперативно ниво, при обучението на митнически служители, в областта на техническата обезпеченост, както и подкрепата в инициативата „Не сте сами“, която информира подрастващите за опасностите от употребата на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници”.

„Агенцията за борба с наркотиците и Агенция „Митници“ имат изградено взаимодействие на много нива и това не е случайно, защото ние споделяме общи ценности“, заяви Павел Тонев и допълни, че за митническата администрация борбата с трафика на наркотици е приоритетна дейност. Той връчи плакет на Агенция „Митници“ на ръководителя на офиса на ДЕА за България.

Две от трите кучета, които вече са преминали обучение в специализираната школа на Агенция „Митници“, показаха уменията си по време на демонстрация. Те откриха за по-малко от минута скрити в багаж и автомобил наркотични вещества. Третото куче, което още не е достигнало съответната възраст, тепърва ще започне едногодишно обучение. Тримата нови четириноги митнически служители са от породата  „Белгийска Малиноа“ и ще бъдат разпределени за работа на територията на отдел „Борба с наркотрафика – Югозападна“, на граничните пунктове Летище София, Кулата и Гюешево. Тази порода е предпочитана за целите на борбата с наркотрафика през последните години от правоохранителните органи на страните от Европейския съюз, САЩ, Канада, Южна Америка и Африка.

Снимка: Агенция „Митници” – пресцентър

Виж също...

Loading...