За Църногорския събор над 10 животновъди и производители от Югозапада ще покажат различни породи животни

Над 10 животновъди и земеделски производители ще представят различни породи животни на третото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, което ще се проведе на 3 и 4 юли, предаде репортер на Zapadno.com.

На поляните, където ще се проведе съборът, ще бъдат представени: говеда от породата абърди ангус от земеделския производител Виктор Матеев от брезнишкото село Бабица; западностаропланинска порода овца, местна порода овца и каракачански кон от Петър Гладников от сапаревбанското село Ресилово; каракачански кон и българско кафяво говедо от Елен Георгиев от град Сапарева баня; калоферска дългокосместа коза и каракачанска овца от Димитър Заеков от симитлийското село Полена; каракачански кон и български тежковозен кон от Георги Георгиев от град Дупница; черношарено говедо от Емил Василиев от дупнишкото село Яхиново; каракачански кучета от Тихомир Василиев от Софийска област; брезнишка овца от Йорданка Стоянова от невестинското село Страдалово; софийска овца от Стамен Стаменов от брезнишкото село Бегуновци; породата овце родопски цигай от Богомил Наков от разложкото село Бачево; каракачански кон от Бисер Радев от дупнишкото село Самораново; дунавски кон от Спас Шуманов от самоковското село Говедарци. Очаква се на Църногорския събор да бъдат представени и други животни, като породите овце бяла маришка и вакла маришка от развъдна асоциация. Всички животни в изложението ще бъдат наградени с трикольорни ленти с розетка, почетна грамота и статуетка с формата на животното, което се представя. Награждаването ще бъде направено от Управителния съвет на “Обединени български животновъди”, поясни за Zapadno.com заместник-председателят на браншовата организация и председател на сдружение “Земеделски стопани” за област Кюстендил Юлия Коюнджийска.

Официалните гости на Църногорския събор “В сърцето на Граово” ще получат подаръци от “Обединени български животновъди” – шапки, фланелки и други рекламни материали. За посетителите също е помислено. Специално за тях ще бъде поставено иглу, в което ще бъде поставено малко говедо от традиционната българска порода. Животното ще бъде заедно с майка си, а на иглуто желаещите ще могат да си направят снимки с тях. Предвижда се поставяне и на файтон с кон за разходки около поляните.
Организацията “Обединени български животновъди” е единствената, която е представител на Европейската федерация по животновъдство и ежегодно плаща членския внос на България, за да може страната ни е да член.

Основен организатор на тазгодишното издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” е манастирът “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян”. Генерални спонсори на събора са „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД, ОЗК – Общинска застрахователна компания-Перник и “Обединени български животновъди”. Входът за Църногорския събор ще бъде свободен. Прочетете още по темата в публикацията: Църногорският събор ще се води от Ива и Ева Валентинови, които обещават автентичност от Граово и Шопско – ПРОГРАМА.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и “Обединени български животновъди”

Виж също...

Loading...