Министърът на правосъдието: Няма да бъде закрит нито един Районен съд засега

Пред журналисти в град Ловеч служебният министър на правосъдието е заяви: “Няма да бъде закрит нито един Районен съд към момента”, съобщава вестник „Труд“.

Министър Янаки Стоилов е присъствал на дискусия по темата за нова съдебна карта. Дискусията е проведена в петък, 25 юни, в града на люляците, с участието на магистрати и представители на професионални организации от региона. По думите му трябва да има консултации с широк кръг организации и да не се пристъпва към реализация на един или друг вариант на съдебната карта, без се отчетат всички фактори, а не само тези, които пряко засягат дейността на съдилищата.

Министърът смята още, че решенията не трябва да са еднозначни за всички общини, защото има районни съдилища, които трябва да се запазят, а при други, които не отговарят на всички изисквания, да се мисли за промяна. Какъвто и модел да се приеме, министърът е на мнение, че трябва да бъде въведен пилотно в две – три области, съобразно със законодателството, след определен период от време да се оценят предимствата и недостатъците и да бъде окончателно завършен.

Припомняме, че съдиите в Брезник и Трън изразиха позиция против предложения модел за реформа на съдебната карта. С официално становище излязоха и местните власти в двата общински центъра. Дори по инициатива на Общинския съвет в Брезник в града и околните села стартира подписка, която подкрепя позицията срещу трансформацията на съдилищата. Прочетете още по темата в публикациите: Съдиите в Трън и Брезник подкрепиха подписката срещу модел № 4 за реформа на съдебната карта и Общинските съветници на Брезник се обявиха срещу модела за реформа на съдилищата.

Виж също...

Loading...