Певиците с корени от Ноевци Ива и Ева Валентинови подготвят 5 нови песни, които се очаква да излязат наесен

Народните певици и водещи Ива и Ева Валентинови работят по нов музикален проект. Участие в него взима и концертмайсторът на оркестъра за народна музика на Българското национално радио Росен Генков, предаде репортер на Zapadno.com.

Наскоро двете певици, които има родословни корени от брезнишкото село Ноевци, бяха водещи в програмата на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, който се проведе за трети път на поляните над село Гигинци. За тях Църногорският събор обединява вяра, традиции, животновъдство, бит и култура. “За добро или лошо граовци сме позабравили какво имаме. Младото поколение сякаш се откъсна, а пък възрастните се отдадоха на една сръбска вълна, в което може би няма нищо лошо, но има какво да научат от Граово като музика.”, сподели Ева Валентинова за читателите на Zapadno.com. Църногорският събор доказва, че може да даде път на млади и стари. “Наистина вярата да подава ръка на фолклора, нищо че фолклорът е езическа линия, вярата е духовна. Ние трябва да сме едно, в модерен свят живеем. Трябва да работим с добра душа. Това е единственото, което мога да отправя като послание. Човек, когато има чисти мисли и делата са му святи.”, смята Ева от дуета сестри Валентинови.

От около 3 седмици двете певици работят по нов музикален проект заедно с Росен Генков, който е концертмайстор на оркестъра за народна музика на Българското национално радио. “Той е голям гъдулар, музикант от Кокаляне, Софийско. Истински шоп! Подготвяме 5 авторски песни в частен проект – сестри Валентинови с Росен Генков и приятели. Надявам се още лятото да бъдат записани.”, сподели Ева Валентинова. Текстовете в новия проект са дело на Валентин Иванов, музиката е на Ева и Ива Валентинови, а аранжиментът е на Росен Генков. “Така че наесен с песен”, каза още с усмивка певицата от дует сестри Валентинови.

Двете сестри се стараят да разпространяват граовските песни и хора, които не са много познати, но има какво да покажат на аудиторията.

Виж също...

Loading...