По свлачищния път за село Банкя тече вода, тук-там има канавки, търси се кой да вземе 2 милиона за ремонт на водопровода към Трън – СНИМКИ

Един месец след активиралото се ново свлачище по пътя за Банкя в отсечката от главния път за Трън до трънското село няма съществена промяна, установи проверка на Zapadno.com.

На 7 юни тази година заместник-областният управител на област Перник Иво Иванов и кметът на община Трън Цветислава Цветкова се събраха в участък по няколкокилометровата отсечка до село Банкя. Причината беше активирало се свлачище, което свлече част от платното за движение, земна маса и дървета към пропастта. Прочетете още по темата в публикацията: Дъжд = свлачище към Банкя, кметът на Трън тепърва ще прави канавка за отвеждане на подпочвени води.

На 5 юли проверка на Zapadno.com от разклона за главния път Трън – “Секирица” до началото на Банкя установи, че в определен участък преди новото свлачище от месец юни са прокопани канавки от дясната страна на платното за движение в посока селото. Канавките са с дължина няколкостотин метра. След тях се навлиза в района на новото свлачище и друго, което вече е укрепено. Преди новото свличане са поставени ограничителни знаци и ленти. Впечатление прави, че по целия път на 6 места се стича вода по платното за движение. Водата идва от гората и се стича по склоновете. След свлачището от 7 юни читатели коментираха във Фейсбук страницата на Zapadno.com, че проблемът идва от вечно авариращият довеждащ водопровод от село Банкя до високата част на град Трън. Хората коментираха, че тръбите се пукат след аварии и така спомагат за активизиране на свлачищата в района.

На заседание на Общински съвет-Трън, провело се през месец февруари тази година, кметът Цветислава Цветкова е разяснила пред съветниците, че за ремонт на довеждащия водопровод от село Банкя до “Китка” има пари. Средствата за изграждането на водопроводното трасе са в размер на 2 160 000 лева с ДДС или 1 800 000 лева без включен ДДС. С тези пари ще бъдат подменени 4 километра и 200 метра от водопровода между трънското село и резервоара в местността “Китка” над Трън.

Пет месеца по-късно Общината е обявила обществена поръчка за реконструкция на основния водопровод за града. Прочетете още по темата в публикацията: Трънският водопровод е разкопан през 3 метра, губи се минерална вода, има свлачища, а и дупки, през които може да влезе животно.

Разгледайте снимки от отсечката между главния път за Трън и село Банкя:

Виж също...

Loading...