ГЕРБ се стопи наполовина в град Трън, 140 човека искат местният лидер на БСП да влезе в парламента

Ташко Минков – председателят на общинската структура на БСП в Трън, беше кандидат за депутат от листата на социалистическата партия. Той беше поставен на пето място и номерът му с преференция е избран от 140 негови земляци от град Трън и селата наоколо. По данни на Централната избирателна комисия, на база всички протоколи от избирателни секции на 11 юли, става ясно, че неговата партия запазва позициите си в селата като отчита малък отлив на гласове в града спрямо изборите през април.

Отливът от коалицията начело с БСП е малък в сравнение със загубата на подкрепа за коалицията ГЕРБ – СДС. Въпреки че ГЕРБ остава категорична първа сила в общината, тежестта на партията отслабва не толкова в процентно, колкото в реално измерване на броя на гласовете. За сметка на това новата политическа сензация – партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, добавя съвсем малко нови привърженици в секциите в града, но удвоява резултата си в селата. Това я подрежда на трето място сред предпочитанията на трънчани, след ГЕРБ и БСП.

Политическата формация на Мая Манолова и Отровното трио запазва позициите си, а обединението на патриотичните партии е загубило 1/3 от гласовете си в града. Сумарно гласовете на ВМРО и НФСБ/”Воля” през месец април са били съществено повече, отколкото са сега, когато се явяват с обща листа. Място в листата имаше и местният лидер на ВМРО Десислав Банков. Той е получил персонална подкрепа чрез преференциален вот от 49 човека в общината.

Отново Ерул и Ломница се отличават като села, в които социалистическата партия е предпочитаната политическа сила. В първото село партията на Бойко Борисов и формацията на Слави Трифонов имат по 2 гласа, докато БСП има 12. Докато в сборната секция на Ломница БСП и „Има такъв народ“ са изравнени – 9 на брой, а ГЕРБ е само с шестима привърженици. Обратно е съотношението на силите в големите села Филиповци, Зелениград, Туроковци, Главановци. В тях партията на бившите управляващи има между 34 и 41 гласа, а БСП – под 20.

Виж също...

Loading...