Еднакъв брой гласове за ГЕРБ и ИТН в град Брезник. БСП губи по-малко от ГЕРБ, Ноевци иска учителка да го управлява

Новата политическа сила номер 1 в България – партията „Има такъв народ“ не е успяла да спечели дори един глас повече в секциите в град Брезник. Малък напредък в резултата се забелязва само в увеличения брой симпатизанти в селата от общината. Това показват данните от протоколите, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия. Те са на база всички обработени протоколи в област Перник от проведените на 11 юли извънредни парламентарни избори.

0 : 0 е резултатът между двете водещи лидерски партии в секциите от града. Или 357 на 357 гласа сумарно от 8 секции в общинския център. Съществената разлика идва от сравнението с предходните избори. Само преди три месеца партията на Бойко Борисов е имала подкрепа от близо 100 човека повече в Брезник. Докато партията на Слави Трифонов нито е добавила, нито е загубила гласове в града през времето между двата вота. Коалицията ГЕРБ – СДС губи около 100 гласа и в селата.

Обобщените данни за всички секции в селата от община Брезник ни показват, че в най-малките населени места бившите управляващи все още са първа политическа сила, но отливът на гласове е осезаем. Докато при „Има такъв народ“ (ИТН) – макар и с малко – се вливат повече гласове. Червената коалиция начело с БСП също отбелязва загуба на гласове както в града, така и в селата. Промяната с негативен знак е по-значителна в основните големи секции. Там се гласуваше с машини и е възможно в този факт да се търси обяснение за отлива, който виждаме. Въпреки това разликата в гласовете при БСП е по-малка, отколкото разликата в гласовете за ГЕРБ. И ако в града машините може да са обяснение, то в селата се гласуваше по стария начин с бюлетини (с изключение на Ноевци, където вотът бе чрез машина), но тенденцията е аналогична. Това води до обобщението, че нито една от водещите три партии в община Брезник не е добавила гласове към резултата си в града спрямо изборите от месец април.

А в селата единствената, която привлича избиратели на своя страна е партията на Слави Трифонов. Нещо повече – макар да остава категорична първа политическа сила, коалицията ГЕРБ – СДС е загубила най-много гласове спрямо предходния вот. Отлив на гласове за бившите управляващи има дори в секцията на Горна и Долна Секирна. От там е водачът на листата им, но това не е помогнало на партията да закрепи позициите си и от 55 гласа спада до 34 гласа в своя подкрепа. На този фон гласовете за социалистическата партия са се увеличили от 13 на 21, а гласовете за Слави Трифонов са се удвоили от 5 на 10. По-малко са заявените симпатии за Бойко Борисов и в най-големите брезнишки села Ноевци, Кошарево и Слаковци. И ако в последните две населени места отливът е символичен, при Ноевци прави впечатление, че събират едва 83 гласа. Може да се каже, че горе-долу всеки трети глас от тях е бил подаден със специално предпочитание в парламента да влезе последният от листата на партията. Преференциите са отишли при номер 8 в листата. Това е педагогическият съветник от Руското училище в Перник Христина Георгиева.

На миналите избори повечето от гласовете за ГЕРБ в Кошарево бяха за втория в листата. Сега отново местните жители показват подкрепа за поставения под номер 2. Това е лидерът на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев. В последното редовно правителство той стана заместник-министър на външните работи без никакъв опит в тази сфера. Стана известен в публичното пространство не толкова с ръководенето на младежите или дейността си във външно министерство, колкото със снимките, които показват, че на публично събитие целува ръката на своя лидер Бойко Борисов.

Виж също...

Loading...