Кал, тиня и изпражнения в чисто ново водохващане в Трънско, за което местните казват: „Докато си траеме, такова е положението“

Вече не е новина, а обичайна практика да пишем за неволята, която принуждава хората от Трънско да се справят сами с благоустройствени проблеми. Става въпрос за услуги от жизнена необходимост като вода и електричество, които в 21 век отдавна се възприемат като база за цивилизован живот. С екипа на Zapadno.com се свърза Радослав Гюров от село Лева река. Показа ни как след продължително безводие той е негови съмишленици от селото се справят с проблемите с тръбите. В дните, в които основна тема в държавата са парламентарните избори, в едно малко село с 14 постоянни жители, не се вълнуват от властта, а само мислят защо са принудени да заобикалят държавата и местната власт, за да имат вода.

Преди една година в Лева река е било изградено ново водохващане. Но изпълнението на строителството, за което отговаря Община Трън, е било крайно некачествено, твърдят местните жители. В свое видео, публикувано в социалните мрежи, Ангел Синьо сърце разказва за 60 хиляди лева, които само преди няколко месеца са отишли за изграждане на водохващане. Но новата придобивка не може да зарадва никого, защото тъне в кал, тиня и свински изпражнения. “И ще искаме вода да имаме у село!?“ – казва Ангел, като отговорът се подразбира: „Докато си траеме, така че е положението”.

Радослав Гюров разказва, че след дълги проблеми с водата местните хора решили да направят Сдружение с нестопанска цел. Над 50 души са се подписали за учредяването му и имат подкрепа от десетки други собственици на имоти, които рядко идват в селото и още не са положили подпис. Гражданското сдружение има за цел „да движи проблемите в селото“, обобщава Гюров. „Само за 14 дни бяха отстранени две аварии по водопроводната мрежа. Едната е от години, а другата от скоро. В работата по отстраняването се включиха около 10 души. Бяха събрани от всяка къща по 20 лева за части по авариите.“

Занапред сдружението ще се опита да направи много инициативи за доброто на селото. Сред тях са намерението им да косят тревата около пътя, да сменят керемидите на магерницата в гробищния парк, да направят нещо за сериозния проблем с дърводобивните фирми, които съсипват асфалтираните пътищата и никой не ги контролира, според думите на Радослав Гюров.

„Всичко това се прави на доброволни начала от хора от село Лева река“. Разказът на леворечкият ентусиаст Гюров продължава с амбицията да бъде възстановена водопроводна мрежа от Брезовица, която има три аварии по трасето от години. Друг проблем, който стои пред тях е електричеството. „Проблемът с тока е, че напрежението е около 160/180 ампера над 200. Електроуредите много трудно работят“, обобщава Гюров.

Основният ремонт на водопроводната мрежа и изграждането на каптаж за село Лева река беше предвиден като един от значимите ВиК проекти за 2021 година според отчета на водното дружество ВиК-Перник. В края на месец юни Община Трън обяви обществена поръчка за ремонт на водопровод с дължина 1 километър. За целта е предвиден бюджет от близо 40 хиляди лева, които би трябвало да подобрят водоснабдяването в Лева река. Прочетете още по темата в публикацията: Стар водопровод в село Лева река ще бъде подменен с полиетиленови тръби с дължина 1 000 метра.

Кадър: Ангел Синьо сърце, снимки: Радослав Гюров

Виж също...

Loading...