Селското хоро от област Перник се бори с още 14 кандидатури за живи човешки съкровища на България

Общо 15 са кандидатурите за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2021 година. Сред тях е и селското хоро от област Перник, което е групов носител на общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Областният етап за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ приключи. Съгласно утвърдената процедура подадените кандидатури бяха разгледани от специално създадени в областните администрации комисии. Предстои Национална комисия, утвърдена със заповед на министъра на културата, да обсъди и оцени излъчените областни кандидатури и да излезе с предложение за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, поясниха от културното министерство. В надпреварата на национално ниво с кандидатури са представени 15 области, сред които Пловдив, Благоевград, Видин, Разград, Софийска и други.

Zapadno.com припомня, че в края на месец юни Комисия извърши първична селекция на кандидатурите по попълването на живите човешки съкровища. Комисията беше разгледала 3 кандидатури от област Перник – „Селското хоро в Пернишко”, автентични песни на женска фолклорна група „Граово” при народно читалище „Васил Левски-1968” в пернишкото село Рударци и „Мъжко хоро” на мъжка танцова група при народно читалище „Люлински изгрев-1903” в пернишкото село Големо Бучино. Кандидатурата „Селското хоро в Пернишко” е избрана за участие в националния етап по попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ от името на област Перник. Прочетете още по темата в публикацията: Брезник, Трън и още 3 общини в региона са групови носители на селското хоро, което може да влезе в системата за живи човешки съкровища.

Поддържането на системата за живи човешки съкровища цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения.

Виж също...

Loading...