Собственик на имот в Трънско предизвикал извънредна проверка на 300-годишно дърво в село Главановци

През месец юни тази година експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите-София са посетили трънското село Главановци, където са извършили извънредна проверка, предаде репортер на Zapadno.com.

Проверката е била във връзка с постъпило заявление за обявяване на вековно дърво. Заявлението е подадено от физическо лице, в качеството му на собственик на имота , в който се намира дървото, съгласно изискванията на член 109, алинея 1 от Закона за биологичното разнообразие. Извънредната проверка в селото е във връзка със започната процедура по реда на Глава 5 от Закона за биологичното разнообразие по подадено заявление за обявяване на дървото като вековно. Експертите са установили, че дървото е в много добро физиологично състояние с обиколка 3 метра и 90 сантиметра и височина 22 метра, поясниха за Zapadno.com от пресцентъра на Регионална инспекция по околната среда и водите-София. Дървото се намира в урегулиран поземлен имот, който е частна собственост и е на 300 години.

Вчера, 12 юли, служебният министър на околната среда и водите издаде заповед, с която обявява за защитено вековното дърво. Със заповедта се забранява изкореняване, отсичане, кастрене, чупене на клони, нараняване на стеблото и всякакви други дейности, които могат да доведат до унищожаването или увреждането на вековното дърво. Остава експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите-София да го обозначи.

Снимка: Министерство на околната среда и водите – пресцентър

Виж също...

Loading...