Пожарникарите в Брезник честват храмов празник на Илинден, който за втора година ще е без курбан

Пожарникарите към Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник ще бъдат домакини на храмов празник, който ще се отбележи на 20 юли, предаде репортер на Zapadno.com.

На 20 юли се отбелязва Илинден по стар стил. Тогава е и храмовият празник на параклис “Свети Пророк Илия”, който се намира в двора на противопожарната служба в град Брезник. Честването ще бъде от 12:00 часа, когато духовници ще прочетат молитва и направят водосвет. Официални гости са поканени от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, регионалната дирекция, Община Брезник, кметове в област Перник и представители на други институции. Граждани също са добре дошли на празника в двора на Районната служба.

За втора година честването на храмовия празник ще се проведе без раздаване на курбан, поради пандемията от коронавируса.

Параклисът „Свети пророк Илия“ е открит през 2002 година в двора на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Брезник. Оттогава всяка година там се чества Илинден и деня на Свети пророк Илия, който е закрилник на българските огнеборци.

Виж също...

Loading...