Държавният зрелостен изпит по професия за дванадесетокласниците става задължителен от следващата учебна година

За първи път през следващата учебна година всички дванадесетокласници, които изучават професия, ще положат втори задължителен държавен изпит по теория за придобиване на професионална квалификация. Досега те можеха да избират дали да се явят на втора матура по общообразователен предмет или по професия. Изпитът ще бъде на 20 май 2022 година, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

Това предвижда проект на заповед за провеждане на държавните зрелостни изпити през учебната 2021 – 2022 година, който е публикуван за обществено обсъждане.

Задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература е планиран за 18 май 2022 година, а вторият задължителен държавен зрелостен изпит – за 20 май 2022 година. Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26 май до 3 юни 2022 година.

Пролетната ваканция за учениците от първи до XI клас ще е от 1 до 10 април включително. Дванадесетокласниците ще почиват от 7 до 10 април. Коледната ваканция за всички ще е от 24 декември 2021 година до 3 януари 2022 година.

В проекта са посочени още неучебните дни в системата на предучилищното и училищното образование, както и началото и краят на втория учебен срок. По традиция учениците от I до III клас приключват занятията в края на май, от IV до VI – в средата на юни, а  от VII до XI – в края на юни.

Извън 25 май, който е неучебен, но присъствен ден, за неучебни са предвидени и дните, в които ще има задължителни държавни зрелостни изпити и национални външни оценявания в края на VII и на X клас.

Изпитът от националното външно оценяване в края на IV клас по български език и литература е насрочен за 26 май 2022 година, а този по математика – за 27 май 2022 година. И двата дни ще са учебни. Директорите могат да променят седмичното разписание, за да организират изпитите.

Оценяването по български език и литература и по математика в края на VII клас и в края на X клас е съответно на 14 юни и на 16 юни 2022 година.

Изпитите по желание по чужди езици и за оценяване на дигиталните умения в X клас ще са непосредствено след тях в учебни дни.

Виж също...

Loading...