В Брезнишко запазват старинен храм с бетонен покрив за 25 хиляди лева – СНИМКИ

Бетонен купол е изграден на някогашния каменен свод над вековните стени на храм “Свети Никола” в брезнишкото село Долни Романци, установи проверка на Zapadno.com. Старинните каменни зидове са запазени и над тях е излята бетонна извита плоча, върху която са наредени керемиди.

По архитектурата, която се вижда, най-вероятно става дума за средновековна църква по думите на иконом Константин. „Аз като дойдох в тази енория, църквата беше рухнала – покривът беше паднал, зидовете започнаха малко по-малко да се разпадат. В крайна сметка тази помощ беше изключително необходима, за да я запазим. Тя е в аварийно състояние и успяхме да я запазим.”, обяснява духовното лице и има предвид сумата от близо 25 хиляди лева (24 780 лева) за строително-ремонтни дейности по храма, които бяха отпуснати през месец април от Министерския съвет. Средствата са предоставени на Българската православна църква, съответно – ремонтът се осъществява от нейните местни представители.

Храмът няма статут на паметник на културата с местно или национално значение. „Някои възрастни хора от района дори не знаеха, че в селото има храм“ – разказва кметският наместник на Долни Романци Стоян Михайлов. А по спомени на 90-годишен човек от селото сградата е била без покрив отдавна и въпреки това стените не са рухнали, сякаш някаква необяснима сила ги крепи. Такава необяснима села крепи и надеждите на малкото жители от селото, че храмът им ще бъде съхранен и все някога ще отвори врати.

Кметският наместник е човекът, който присърце се е заел с инициативата да старинният храм да бъде възстановен. В началото на лятото Стоян Михайлов и двама доброволци почистиха растителността, с която мястото беше обрасло. След разчистване до там отново е възможно да се стигне по основния път, който беше скрит в растителност. Преди това се налагаше да достъпът да се осъществява по друг път, който излиза на гробищата, които пък са в непосредствена близост до храма.

Някога вътрешността на храма е била изцяло покрита със стенописи. Днес незначителни оцелели фрагменти се забелязват само на отделни места в олтарната и северната апсиди, в южната са най-много. Допреди 20 години се различавали отделни изображения. Църквата “Свети Никола” въз основа на архитектурните данни и стиловите белези на стенописа, може да се отнесе към XV – XVI век и да я свържем с останалите църкви от Късното Средновековие на Горнострумските земи и Знеполе, пише svetimesta.com.

Разгледайте снимки от изградения покрив на храма в село Долни Романци:

Виж също...

Loading...