„Саботажът” на АПИ засегна и Брезник, спрян е ремонтът на пътя към Божурище и към Секирна

Писмо за спиране на ремонта по пътната отсечка между брезнишките села Кошарево и Горна Секирна е получила фирмата-изпълнител. Това потвърдиха пред репортер на Zapadno.com от фирмата, но уточниха, че към момента на обекта все още продължават дейностите.

В началото на работната седмица от Министерство на регионалното развитие и благоустройството оповестиха, че министър Виолета Комитова е уволнила председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Апостол Минчев. Причината е, че инженер Минчев е спрял всички строителни дейности на Агенцията в страната. С писмо до фирмите, които работят по републиканската пътна мрежа, той е разпоредил преустановяването на работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане.

В телевизионните репортажи по темата регионалният министър определи това негово действие като саботаж. Централната емисия новини на bTV показа пътната отсечка между Божурище и Гурмазово, която е разкопана и там би трябвало да тече ремонт, но прякото включване потвърди, че строителят се е оттеглил от обекта.

Такова ли е положението с ремонтите по републиканската мрежа на територията на общините Брезник и Трън? Репортер на Zapadno.com зададе този въпрос на Агенция „Пътна инфраструктура“, откъдето уточниха, че единственият обект, по който работят в района е 13-километровата отсечка между селата Кошарево и Горна Секирна. Не получихме конкретен отговор дали дейностите по пътната отсечка са преустановени. „Предвижда се при осигурен финансов ресурс ремонтните работи в 13-километровия участък да завършат преди началото на зимния сезон“, гласи отговорът от пресцентъра на Агенцията.

Потърсихме информация и от фирмата, с която Агенция „Пътна инфраструктура“ има договор за поддържане на републиканските пътища в област Перник. Това е обединението “Пътища Перник” ДЗЗД с участници: “Лиел констракшън” ЕООД и “Регионални мрежи” ЕООД. От там потвърдиха, че също са получили писмо за спиране на работата по отсечката Кошарево – Горна Секирна. Въпреки това фирмата ще продължи дейности, докато завърши започнатото полагане на първия слой асфалт до Горна Секирна. Причината е да бъдат предотвратени инциденти, които биха се случили при сегашното състояние на част от отсечката към брезнишкото село. Вероятно полагането на първия слой асфалт ще завърши до средата на месец август, след което фирмата-изпълнител ще спре планираните дейности, докато от Агенция “Пътна инфраструктура” не дадат нови указания.

Проверка на Zapadno.com установи, че наистина все още по пътната отсечка се извършват ремонтни дейности. На място са служители и техника на строителната фирма. Дали и кога ще бъде положен финалният износващ пласт асфалт, ще има ли маркировка, мантинели и пътни знаци, остава неизвестно.

На 20 юли Министерството на финансите оповести, че регионалният министър и министърът на финансите са изпратили сигнал до главния прокурор за нарушения в Пътната агенция. Проверка е установила, че са налице нарушения при разходването на бюджетни средства. В прокуратурата са предадени 69 папки с документи, които свидетелстват, че Агенцията е възлагала ремонти при липса на средства за тях.

Отговорът, който получихме от пресцентъра, че само ако има осигурен финансов ресурс, ремонтите ще завършат преди зимата, ни кара да се замислим дали ремонтът в Брезнишко е сред примерите за възлагане, без да са налице необходимите средства. Може би ще научим скоро, тъй като този петък министърът на регионалното развитие е поканила на среща всички кметове и фирми, засегнати от писмото, с което бившият ръководител на Пътната агенция е преустановил работата по републиканската мрежа.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...