Етнохоролог: С новата си книга Лиляна Галевска внася психологическа и философска същност на големия ни народен песенен гений

Новата книга на народната певица с корени от Трънско Лиляна Галевска “Славеите на България – Съдба на ангели“ внася една психологическа и философска същност на големия ни народен песенен гений. Това сподели етнохорологът Милчо Георгиев при представянето на книгата в центъра на град Трън, научи Zapadno.com.

Книгата беше представена пред трънчани в петъчния ден. Творбата е свързана с 30-годишнината от основаването на квартет “Славей”, в който пее и Лиляна Галевска. В началото на представянето етнохорологът от Перник Милчо Георгиев изрази задоволството си, че съдбата отново го среща с Лиляна Галевска, с която се познава повече от 15 години. “От нея научих много, на отговорност към работата, организираност, дисциплина, почтеност към колегите си, и най-вече да бъда човек! Благодаря ви за всичко госпожо Галевска.”, каза Милчо Георгиев пред събралите се на площада трънчани.

“В представената книга авторката ни представя житейският й път като певица и солистка на Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“ – град София, като изпълнител и гастролиращ артист в ансамбъла на Строителни войски, на елитните хорови формации в “Ангелите“, „Големите български гласове“ и като част от женският певчески квартет от основаването му досега – квартет “Славей” – град София под умелото ръководство на Светла Караджова – дъщеря на голямата Надка Караджова”, сподели още етнохорологът Милчо Георгиев.

“Разгръщайки и четейки този книга-изповед, авторката внася една психологическа и философска същност на големия ни народен песенен гений, съхранил и предавал това локално песенно наследство напоено с много сълзи, пот, и сърцеотдаване на трудният житейски път на госпожа Галевска и певиците от квартет „Славей“, каза още при представянето Милчо Георгиев. Той спомена малка част от определенията на певицата Лиляна Галевска от нейни колеги и почитатели, сред които Даниел Спасов и Нонка Кръстева.

Снимка: народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”

Виж също...

Loading...