Премахва се визовата такса за деца до 12 години, а таксата за удостоверяване с „Апостил“ се намалява тройно

Правителството премахна визовата такса за деца до 12 години и намали три пъти таксата за удостоверяване с „Апостил“, извършвано от Министерството на външните работи, която вече ще е 5 лева, съобщиха от правителствената информационна служба.

В момента при подаване на заявление за издаване на виза за краткосрочно пребиваване у нас за деца на възраст между 6 и 12 години се събира такса от 35 евро. Премахването на визовата такса за деца до 12 години и тройното намаление на таксата за удостоверяване „Апостил“ стана възможно, след като днес правителството прие Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерски съвет – на Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визов режим, както и в Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерство на външните работи по Закона за държавните такси.

Друг текст в постановлението предвижда увеличаване на визовата такса за пълнолетни от 60 на 80 евро заради промените във Визовия кодекс на Европейския съюз. Увеличението няма да повлияе и няма да промени визовата такса по Споразуменията за улесняване на визовия режим между Европейския съюз и трети страни, която е 35 евро, и се прилага за гражданите на държавите, с които Европейския съюз има сключени визови споразумения за улесняване на визовия режим като Русия, Азербайджан, Армения и Беларус.

Виж също...

Loading...