Селското хоро от област Перник вече е сред живите човешки съкровища на България

Кандидатурата от област Перник за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2021 година е одобрена, предаде репортер на Zapadno.com.

Селското хоро представя област Перник и по-конкретно общините Брезник, Трън, Перник, Земен и Радомир, които са групови носители на кандидатурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България”. Хорото беше избрано сред още 2 кандидатури, които специална комисия разгледа в края на месец юни тази година. Автентичният танц беше избран за предложение на националния етап по попълване на системата за живи човешки съкровища.

Селското хоро е неизменна част от празничната култура на региона и се изпълнява винаги на лични, семейни, селищни и друг тип празници. „Граовското хоро” е елемент от традиционната култура на Пернишкия регион, който е изключително жизнен в наши дни. Кандидатурата показва приемственост между поколенията, констатира през месец юни специалната комисия. Хорото бе подадено като номинация от сдружението с нестопанска цел „Локално наследство”. Сдружението представи пред комисията документация, филм с продължителност 8 минути и 37 секунди и 103 снимки на хартиен и електронен носител.

С този танц област Перник се конкурира с още 14 региона на страната, откъдето също излъчиха областни кандидатури. В началото на настоящата седмица Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерство на културата проведе заседание, на което обяви кандидатурите, които са одобрени за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България”. Пет са одобрените кандидатури и селското хоро от област Перник е сред тях.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...