Автентично откриване на жътвата в Брезнишко: Дошли смо жетварки да жньемо днеска – ВИДЕО + СНИМКИ

Традиционен обичай по откриване на жътвената кампания представиха самодейци от народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци, съобщи за Zapadno.com Светла Райчева.

Обичаят с жътварки е пресъздаден на нивата на слаковчанина Димитър Димитров в землището на селото. “Добър ден, дошли смо жетварки да жньемо днеска! На тебе да олъкне, на ‘амбара да натежи.” С тези думи самодейците започнаха пресъздаването на обичая. В носиите на жътварките бе забодена коприва. Според народното вярване копривата предпазва жътварките от болки в кръста по време на работата на полето.

Жътвата в нивата на Димитър Димитров започна и с жътварски песни, които слаковчанките изпълниха. След събиране на снопове с житни класове земеделецът почерпи жътварките с погача. “Ние започнамо жетвата, ти да довършиш. Да напуниш ‘амбаро. Да има леб и за тебе, и за нас.”, каза Светла Райчева при пристигането на чорбаджията. С обяд на нивата Димитър Димитров почерпи жътварките.

Жътвената кампания е стартирала и в други части на селото и община Брезник. В миналото кампанията се е откривала с жътварки в носии и песни, които са се разнасяли из нивите.

Вижте видео и снимки от откриването на жътвената кампания с жътварки в село Слаковци:

Видео и снимки: народно читалище “Искра-1932”

Виж също...

Loading...