Директорът на музея в Брезник: Граовци даряват с желание и ние също така приемаме даренията

За последната година и половина за фонда на Общински исторически музей-Брезник са дарени няколкостотин предмети от дарители. Граовци дарят с желание, каза пред репортер на Zapadno.com директорът на музея Емилия Велинова.

В началото на месец юли тази година музеят засвидетелства уважението към дарителите с връчване на грамоти и подаръци. Тогава бяха наградени дарители, сътрудници и доброволци на музея за периода 2020 – 2021 година. Дарител на 2020 година е краеведът от Брезник Вера Георгиева, която е значима личност за институцията. “90 % от онова, което е във фондовете на музея и записаното в научен архив на музея го дължим на нея. Била е неуморен сътрудник, макар че е работила и друга дейност в читалището или пък в Комитета след това. Но тя е намирала време да записва възрастни хора, родени в края на 19-ти век, които са свидетели на вече далеч отминали събития и откъдето ние черпим информация. За родовете, за чаршията, за сръбско-българската война, за какво ли нея. Вера Георгиева е един безценен извор, която и в няколко книги е описала това, което е събирала. Но за нас е ценно това, което е останало и в научен архив.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Музеят в Брезник обмисля обособяването на колекция с лични вещи на хореографът Лозан Иванчев. В началото на месец юли Гергана и Борис Николови предадоха на музея ръкописи от личния архив на хореографа. Сред даренията е и цигулката на Лозан Иванчев, която е била закупена, по спомените на Гергана Николова и информация от баща и, за един чувал зърно. “Това ще бъде процес на по-нататъшно наше изследване.”, добави Емилия Велинова.

Даренията, които получава музея представляват археологически предмети, етнографски експонати, нова история, снимки и документи. “Граовци даряват с желание и ние с желание ги приемаме нещата. Отнасяме се с уважение към нашите дарители.”, каза още директорът на музея в Брезник.

Виж също...

Loading...