Писмото за спиране на ремонти по републиканските пътища ще бъде отменено след назначаване на ново ръководство на Пътната агенция

„Правим всичко възможно извършените до момента ремонтни дейности по републиканските пътища да бъдат разплатени на строителните фирми.“ Това увери категорично министърът на регионалното развитие и благоустройството архитект Виолета Комитова. В петък тя се срещна с представители на местната власт и фирмите – извършващи текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Повод за срещата бе изпратеното от вече бившият председател на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Апостол Минчев писмо до Областните пътни управления за спиране на ремонтните дейности по места, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

„Писмото на Минчев няма юридическа стойност и ще бъде отменено веднага след назначаване на ново ръководство на АПИ, което се очаква да стане до един – два дни“, каза на срещата министърът. Тя заяви, че започнатите ремонти ще продължат до тяхното завършване, а плащанията ще се извършват поетапно на траншове.

По време на продължилия повече от три часа разговор представителите на местната власт информираха архитект Комитова за инфраструктурните обекти, по които е започнат ремонт и рехабилитация и които са били спрени. Те увериха, че по-голямата част от обектите са вече частично изпълнени, но дори и извършените по тях дейности не са били разплатени от Агенция “Пътна инфраструктура”, като за някои от тях плащания не са правени още от началото на годината.

Оказва се, че редица фирми, отговарящи за зимното поддържане на републиканските пътища не са получили парите си от Агенция “Пътна инфраструктура” даже за зимното почистване, оплакаха се строителите. На срещата стана ясно, че фирми-изпълнители са получавали от Агенция “Пътна инфраструктура” задания за изпълнение на дейности със закъснение за по-ранен период.

„Цялата порочна практика, формулирана като текущ ремонт и поддръжка трябва да бъде променена“, каза регионалният министър, защото според нея под прикритието на формулировката текущ ремонт и поддръжка в редица случаи се извършва ново строителство без съответните за това документи. „Трябва да се изгражда свързаност между отделните региони, строителството не трябва да спира и не може да се избират територии, в които да се работи по политически линии, убедена съм в това“, подчерта Виолета Комитова и беше категорична, че строителството няма цвят и е на българските граждани.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството предложи на участниците в срещата да започне провеждането на подобни регулярни срещи с ръководството на Министерство на регионалното развитие и благоустройството поне веднъж на всеки три месеца.

След срещата министър Комитова проведе отделен разговор само с представителите на строителни фирми, които я запознаха с извършени от тях до момента дейности по републиканската пътна мрежа, фактурирани и сертифицирани, но и към момента неразплатени от пътната агенция, някои натрупани като вземания от няколко години. „Идеята е с постановления на Министерски съвет правителството да осигури средства за разплащане на фирмите“, обясни архитект Комитова.

В срещите участваха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, представители на политическото ръководство на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В края на миналата работна седмица читателите на Zapadno.com научиха, че фирмата, която ремонтира пътната отсечка между брезнишките села Кошарево и Горна Секирна също е получила писмо за спиране на дейностите. Прочетете още по темата в публикацията: „Саботажът” на АПИ засегна и Брезник, спрян е ремонтът на пътя към Божурище и към Секирна.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...