Част от брезничани се изплашили и изкачили във високата част на “Гледан” по време на битката край Брезник през 1885 година

Краеведът от Брезник Вера Георгиева е сред авторите на трети том на сборника “Известия на Общински исторически музей-Брезник. Общество, култура, образование.” Сборникът събира докладите от третата научна конференция на музея, която трябваше да се състои през есента на 2020 година, но бе отменена, поради епидемичната обстановка в страната, предаде репортер на Zapadno.com.

В сборника Вера Георгиева е описала спомени на брезничани за Сръбско-българската война през 1885 година и по-конкретно битката на Бърдото край Брезник. “Паметта в нашия град Брезник е скътала оскъдни, но ярки спомени за героичните дни по време на братоубийствената битка между сърби и българи над Бърдото през 1885 година. В краткото съобщение излагам онези от тях, които съм събирала при работата си като краевед.”, пише Вера Георгиева в доклада си.

От нейните записки става ясно, че дългогодишен архивар в Общината разказвал как в стария архив се пазела телеграма от Княз Александър Батенберг до командващия военната част в Брезник капитан Кисов. В телеграмата Князът призовавал: “Жертвайте отряда, но спасете България!”.

Друг запазен спомен от битката на Бърдото са гърмежите, които брезничани чували в града и махала “Пояти”. “По време на боя част от населението в Брезник се изплашило и изкачило височината “Гледан”, която е северната граница на града. Помни се още, че Божура Бибакова с децата си избягала в брезнишкото село Слаковци, а Тона Гьоргина се скрила с домочадието си в циганската махала в къщата на Пана. Във връзка с организиране на въстание той, Пана, направил оръжие и го скрил на тавана на Джавалийската къща. Заедно с мъжа на Тона Гьоргина се заклели, че в случай на провал ще пазят тайната откъде взимат това оръжие.”, разказва още краеведът Вера Георгиева в доклада си, публикуван в сборника на музея.

Сборникът “Известия на Общински исторически музей-Брезник. Общество, култура, образование.” може да бъде открит в музея на Брезник.

Битката при Брезник от 6 ноември 1885 година е бой по време на Сръбско-българската война, завършил с разгром на българския Радомирски отряд от сръбската Моравска дивизия. Това тактическо поражение на българите се тълкува като стратегически успех, спомогнал за победата в Сливнишкото сражение ден по-късно.

През месец ноември 2018 година, на Бърдото беше пресъздадена историческата битка от времето на Сръбско-българската война. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Битката край Брезник отпреди 133 години оживя на Бърдото пред стотици зрители – ВИДЕО + СНИМКИ.

Виж също...

Loading...