Гигинчани ще честват Илинден с курбан и нови пейки и маси в местността “Свети Илия”

Традиционен курбан за Илинден ще бъде раздаден край брезнишкото село Гигинци, съобщи за Zapadno.com кметският наместник Цана Сандова.

Празникът ще бъде отбелязан на 2 август (понеделник) в местността “Свети Илия” над селото (край пътя за Църногорския манастир). От 12 часа отец Спиридон ще освети курбана и прочете молитва за здраве и благоденствие. Курбанът ще бъде агнешки и се дава от гигинчаните Пепи, Стефан и Ани. Ако остане от чорбата всеки жител или гост на Гигинци ще може да си вземе за вкъщи, но трябва да си е приготвил буркан или друг съд за сипване.

Тази година за първи път гостите на празника ще използват беседката, която е изградена чрез съдействието на “Асарел-Инвесмънт” и Община Брезник. Около тях пък са монтирани две нови пейки и две маси по инициативата на кметството и читалището, но и с доброволния труд на Станимир Василев и Валентин Саздов, поясни кметският наместник Цана Сандова.

Ежегодно гигинчани отбелязват с курбани празниците Свети Дух и Илинден на открито в местности край селото. На тези празници жени-домакини носят домашни погачи за почерпка на всички.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...