Селското хоро от област Перник ще получи удостоверение за вписване като живо човешко съкровище

Приключи националният етап от процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2021 година, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Както читателите на Zapadno.com научиха пет са одобрените кандидатури, като сред тях е селското хоро от област Перник. Груповите носители на номинацията са общините Брезник, Трън, Перник, Радомир и Земен. Номинацията е направена от сдружение с нестопанска цел “Локално наследство”. В регистъра хорото ще бъде вписано като елемент “традиционно танцуване и традиционни детски игри”.

Церемонията по връчването на удостоверенията за вписване в Националната представителна листа и грамотите за номинация ще се проведе на днес от 13 часа в галерия „Средец“ в  Министерство на културата и ще се излъчва онлайн в YouTube канала на ведомството.

Виж също...

Loading...