Лозан Иванчев от Режанци и Васил Хаджиев от Филиповци за селското хоро – ВИДЕО

Филм-презентация за селското хоро от област Перник вече е достъпен за гледане в платформата за споделяне на видеа YouTube, видя Zapadno.com.

Филмът е около 15-минутен и разказва за същността на хорото, което се вписва като живо човешко съкровище за 2021 година. В кадрите са показани движенията на хорото, интервюта с различни хора от региона и още любопитни подробности.

78-годишният Васил Хаджиев от трънското село Филиповци разказва как навремето през почивни дни се е играло селското хоро в родното му място. Той разказва за спецификата на хорото, играло се в Трънско.

Покойният хореограф от Брезнишко Лозан Иванчев също е заснет във филма. Той разказва как на всички празници е имало хора в родното му село Режанци. “За граовското хоро е характерно съотнешението.”, разказа Лозан Иванчев, показвайки стъпките на танца.

Интервюта са взети и от още лица от област Перник, които са свързани с народните танци и музика. Номинацията за селското хоро беше направена от сдружение с нестопанска цел “Локално наследство”. Вчера в Министерство на културата бяха връчени удостоверенията и грамотите за обявяване на живите човешки съкровища за 2021 година.

Вижте филма за селското хоро от област Перник:

Виж също...

Loading...