Общностите на Брезник, Трън, Сопица, Слаковци, Гигинци и Филиповци с признание за новото живо човешко съкровище

Читалищата и общностите на градовете Брезник и Трън, брезнишките села Сопица, Слаковци, Гигинци, трънското село Филиповци, както и други населени места в област Перник получиха признание от сдружение с нестопанска цел “Локално наследство”. Признанието е по повод съдействието при представянето на номинацията на селското хоро от област Перник за попълване на живите човешки съкровища на България за 2021 година, видя Zapadno.com.

Тази седмица в Министерство на културата бяха връчени удостоверенията и грамотите на одобрените кандидатури за живи човешки съкровища. Груповите носители на селското хоро от област Перник са общините Брезник, Трън, Перник, Радомир и Земен. Вчера беше разпространен Филм-презентация на традиционния танц от региона. Вижте го и прочете още по темата в публикацията: Лозан Иванчев от Режанци и Васил Хаджиев от Филиповци за селското хоро – ВИДЕО.

Днес от сдружение „Локално наследство“, което представи хорото за попълване на системата за живи човешки съкровища, изказа благодарност на читалищата и селищните общности в селата Боснек, Витановци, Гигинци, Дивотино, Драгичево, Елов дол, Извор, Кладница, Кондофрей, Копаница, Кралев дол, Мещица, Пещера, Слаковци, Сопица, Стефаново, Филиповци, Черна гора, Ярджиловци; в градовете Батановци, Брезник, Трън, Радомир, Земен, както и град Перник с прилежащите му квартали “Църква”, “Мошино” и “Изток”.
“Благодарим на всички танцови състави в региона, които се включиха в кандидатурата. В резултат на съвместната работа и участието на десетки групови носители от различните общини на област Перник, кандидатурата на селското хоро в Пернишко беше оценена в регионалната и националната селекция на Националната система „Живи човешки съкровища – България“, в резултат на което тя беше вписана и в Националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство на България.
Честито на всички носители и пазители на традиционната култура в Пернишка област!”, съобщиха от сдружението.

Снимка: сдружение “Локално наследство”

Виж също...

Loading...