Спор между жителите на няколко брезнишки села за пасища бил разрешен чрез съдебен процес

През втората половина на 19 век жителите на няколко брезнишки села спорили за пасища. За този факт пише в доклад историкът от град Перник Георги Радославов във втори том на сборника “Известия на Общински исторически музей-Брезник. Общество, култура, образование.”. Сборникът събира докладите от втората научна конференция на музея, която се състоя през есента на 2019 година, предаде репортер на Zapadno.com.

В своя доклад историкът пише за село Зидарци, което в наши дни е към община Перник, но в миналото е било част от Брезнишка околия. Първите писмени сведения за селото са от 1515 – 1516 година. С висока историческа стойност за село Зидарци е архивен документ, издаден от “Висок турски съдебен съвет” на 16 септември 1873 година, чийто препис от 20 май 1882 година се съхранява в Държавен архив-Перник. Документът е единственият източник за съдебния процес, който е организиран във връзка с дългогодишния спор за мерата в планината Черна гора между жителите на селата Зидарци, Велковци и Селищен дол (до края на 20-ти век село Селищен дол също е част от Брезнишко, но впоследствие административно преминава към община Перник). По време на съдебния процес селата Зидарци и Велковци се числят към Софийски санджак, Дунавска област, а Селищен дол е към Радомирската кааза.

Преписът на документа съдържа 8 текстови страници, където подробно е описан целият съдебен процес. Към преписа има и скица на имотите на Зидарци в Черна гора с наименованията на местностите. Този съдебен процес е отразен още от историка Петко Асенов и Димитър Дойчинов, пише Георги Радославов.

Процесът се е провел на място, в пасищата на планината Черна гора, а участие са взели 165 селяни от 13 села в района. Сред присъстващите свидетели са били 48 жители на Велковци, 22 жители от Селищен дол, а от село Зидарци са петима. Въпреки това селата Велковци и Зидарци осигуряват още 86 свидетели от близките села. Свидетелите на Велковци и Зидарци оспорват претенциите на Селищен дол за собственост на мерата. “Високият съд” издава справедливо решение трите села задружно да ползват мерата, пише още в доклада си историкът Георги Радославов. Той пише и други интересни подробности за някогашното брезнишко село Зидарци, които са включени в сборника, който е наличен в музея на Брезник.

Виж също...

Loading...