Селяни от Граово на картина, църковна дърворезба от Брезнишко и други експонати ще бъдат показани музея на Брезник

Необикновена изложба наречена „Среща на поколенията от Граово” е подредена в изложбената сграда “Вонен клуб” на Общински исторически музей-Брезник. В експозицията са показани даренията на музея за 2021 година, които са получени до този момент. Хронологическите граници на експонатите са от 30-те години до 90-те години на ХХ век – тъкани, детски дрехи, традиционно и градско облекло, църковна дърворезба от църквите в Брезнишко, детско творчество от ателиета на музея, както и творби на художници от Граово, съобщиха от музея на Брезник.

Изложбата връща посетителите назад във времето, а творбите на художниците Атанас Иванчев, Христо Миленков, Даря и Сашо Евтимови докосват посетителите до природата, уханието и цвета на Граово. В новата колекция на музея „Радиоапарати“ са представени различни поколения от водещите марки предлагащи се на пазара в периода 50-те – 80-те години на ХХ век – радиа „Нора”, „Симфония-10”, „Рига-101”, „Кристал”, „Респром”, грамофон ”Кантата” и сбъдната мечта за всеки младеж от това време магнитофон „Унитра”. Познатите, но вече добили историческа стойност транзистори – „Веф”-201, 202, 205, „Селена”,” Орбита”, телевизор „Пирин” – произвеждан през 60-те години на миналия век, фотоапарати запечатвали черно-белите спомени на граовци или иначе казано вещи, които по-някакъв начин са белязали недалечното ни минало с тяхното присъствие в домовете на нашите родители, баби и дядовци. Вещи, които още бихме определили и като средство за общуване и социални контакти със съседите, роднините ни през този период. Вещи, които вече са история, а всяка дарена вещ на музея разказва една или друга история, уточниха от Общински исторически музей-Брезник.

Много настороение носят представените в изложбата съдчета, изработени ръчно или на грънчарското колело от малките граовци, наследници на традицията и културата на това магично място. Затова и изложбата бе наречена „Среща на поколенията от Граово”. Представените художници в изложбата също са от различни поколения, но ги обединява родното Граово. Художникът Атанас Методиев Иванчев (1927 – 1977 година) е роден в село Слаковци. Той оставя в наследство огромно количество рисунки, графики, акварели. Двадесетгодишен прави скулпурата на Кирил и Методий за училището в Слаковци и е един от учредителите на училищната музейна сбирка. През 1956 година завършва Художествената академия в класа на професор Илия Бежков. Той е постоянно сред хората и изучава техните нрави, бит и обичаи. Отрудените селски хора стават и първите персонажи на неговото творчество. Колекцията, която е показана в музея е предоставена от неговия племенник Методи Методиев и включва линографюри, графики, рисунки – „Граовски певици”, „Селяни от Граово”, „Граовския шоп”, „Граовска невеста”, „Граовска сватба”, „Човек и вселена” акварелът „Залез над Граово”, „Сурвакар”, „Изпълнен дълг” и други.

С много настроение и красота са изпълнени картините рисувани с маслени бои на платно на Сашо Евтимов. Творчество, носещо изцяло граовския характер, граовския бит и култура претворена от четката на художника или както той сам ги определя като „Шетба из Граово”. Те естествено допълват рисунъка на дарените на музея пъстроцветни черги тъкани от граовката и граовския костюм. Творбите на Даря Евтимова ни зареждат много настроение. Нейните цветни картини свързани с родното й Граово, носят определено послание за традициите на този край и свързаната с тях символика. Растението видовче присъства в много от творбите на Даря.

Осемте пейзажа предоставени ни от брезнишкия художник Христо Миленков са рисувани с маслени бои на платно. Те ни предават настроението на граовската природа, еднакво привлекателна през различнит сезони. Изложбата ще бъде открита на 4 август от 17:00 часа в изложбена сграда “Военен клуб”.

От музейната институция напомниха, че от утре, 4 август, започва и лятната програма “Ваканция в музея” за работа с деца от 5 до 15 години. Освен грънчарското ателие, за тях ще е отворено и художественото такова всяка сряда от 10:00 до 13:00 часа. Децата под ръководството на Даря и Сашо Евтимови ще усвояват и техниката на линографьората по произведения на Атанас Иванчев.

Виж също...

Loading...