Директорът на горското стопанство в Брезник: Апелирам при забелязан пожар веднага да се уведомят институциите

Апел за бдителност и бърза реакция от страна на гражданите при пожари отправи чрез страниците на Zapadno.com директорът на “Държавно горско стопанство-Брезник” инженер Петър Савев.

Допреди седмица в района на Брезнишко се разрази огромен пожар, който достигна до село Кошарево, където за щастие бяха спасени от евентуално запалване селскостопански сгради, къщи и фотоволтаичен парк. Въпреки намесата на множество екипи с огнеборци, горски служители, общински работници и земеделци огнената стихия изпепели 500 декара борова гора и 1 500 декара сухи треви и храсти. Причината за по-бавното реагиране на отговорните институции е това, че сигналът за пожара е подаден твърде късно.

“Апелирам хората, когато видят пожар или дим в гората, да подадат сигнал на спешния телефон 112, за да можем бързо да реагираме. Местното население като види пушек или пожар на стърнище или в гората веднага да сигнализират. Колкото по-бързо реагираме, толкова по-малка площ ще бъде засегната.”, каза инженер Петър Савев.

Той даде пример за бързо реагиране при подаване на сигнал след забелязан пожар. На 31 юли в района край селата Билинци и Завала се е разразил горски пожар, който е забелязан от екомандра “Му – Му” в брезнишкото село Гърло. Собственикът на мандрата Любомир Седевчев – Голяма Мука подал сигнал, когато видял дим от гората над селата. “Бързият сигнал доведе до това, че на малка площ в гората изгасихме пожара с минимални щети. Това ме навежда на мисълта, че колкото по-бързо реагираме, толкова по-малки са засегнатите площи. Апелирам и ловците да са по-бдителни, тъй като идва откриване на ловния сезон.”, каза директорът на “Държавно горско стопанство-Брезник”.

В горещините и голямата суша по земята дори най-малката искра може да предизвика сериозен пожар. “Апелирам и земеделските производители да внимават с почистването на площи. Немалка част от възникналите пожари са именно от тези мулчери, които на тази суша не би трябвало да са по площите и да чистят земеделските земи.”, каза още инженер Петър Савев.

Виж също...

Loading...