Изискано в Брезник: С мини концерт на цигулка откриха изложба „Среща на поколенията от Граово” – ВИДЕО+СНИМКИ

С изискан мини концерт беше открита изложбата „Среща на поколенията от Граово” в Общински исторически музей-Брезник. Експозицията представя различни предмети и творби, които по някакъв начин са свързани с Граово, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата беше открита в късния следобед в изложбена сграда “Военен клуб” към музея на Брезник. Десетки посетители, сред които и заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров, уважиха откриването. Директорът на Общинския исторически музей Емилия Велинова представи експозицията с думите “Граово в една длан”. “Събрани са различни неща, различни изкуства, дарения на музея. Представяме една нова колекция, която започваме да правиме – “Радиоапарати” (техника от 30-те до 90-те години на XX-ти век) и всичко онова, което ни е дарено – тъканите, дрехите, традиционно облекло, градско облекло. Това е преплетено с творчеството на художници от Граово – Даря и Сашо Евтимови, Христо Миленков и Атанас Иванчев, който е малко познат на публиката и самите брезничани. Той е починал 1977 година и е родом от Слаковци. Оставил е едно богато наследство от рисунки, линография, турборезба. Гордост за нас и с благодарност към дъщерята и зетя на Лозан Иванчев, които дариха неговите лични вещи – цигулката, чантичка, шапка, ръкописи.”, каза директорът на музея Емилия Велинова. Тя добави, че от музейната институция обмислят след събиране на достатъчно фото материали, свързани с Лозан Иванчев, да се създаде мобилна изложба, която да пътува из страната. В изложбата присъстват и глинени съдове, произведени от деца.

Специално за посетителите Любов Уришова от струнен квартет „Емоция“ към Общински културен институт „Надежда“ в София изпълни мелодии на цигулка. “За мен е удоволствие не само да присъствам, а и да посвиря на това хубаво събитие. Надявам се да допринеса към хубавата емоция. Приятно слушане.”, каза преди мини концерта Любов Уришова. От нейната цигулка бяха изсвирени български изпълнения и такива за деца.

Към края на откриването директорът на музея връчи благодарствени грамоти и подаръци на хората, допринесли за изложбата. Племенникът на Атанас Иванчев – Методи Методиев използва възможността, за да благодари на музея в Брезник за инициативата. “Подбрах това, което мисля, че е свързано с Граово и хората. Постарах се с цялото ми невежество да се опитам да обхвана неговият период от 56-та година до 77-а. Това е много труден избор за мен. В смисъл да подбера от многото неща, които слава Богу са при мен и да ги поднеса на публиката. Това, което помня от него и съм го разбирал е, че търсиш синтеза в българина и българката. Това е изразено в неговите картини. Той се опитваше и непрекъснато го носеше образа на българина и българката, и граовеца като род и рода. Накрая някъде има един човек с едно земно кълбо. Това беше неговото пожелание за бъдещите поколения – ние да живеем не към светлината, да живеем в нея.”, каза Методи Методиев.

Първан Симов от село Режанци също получи благодарност за даренията, които е направил за музея. “Надявам се, че вие ще ги запазите много време и ще бъдете доволни и вие, и тези, които присъстват в залата.”, каза Първан Симов при получаването на грамотата и подаръците.

Дъщерята на покойния хореограф от Брезнишко Лозан Иванчев също благодари на музея за приемането на дарени вещи, свързани с известната за Граово личност. “Това е моят баща и аз съм горда, че съм била до него и ми е предал някои неща. Сега чак се сещам, че е могло повече неща да питам и повече неща да запиша в крайна сметка. Но това, което е оставил, е добро – двете му книги, сега още една подготвяме. Баща ми обичаше своя роден край, обичаше граовското, обичаше фолклора. Както казва в своите книги, че цяло Граово е едно гърне с мляко, обаче каймакът отгоре е граовецът.”, каза дъщерята на Лозан Иванчев.

Изложбата „Среща на поколенията от Граово” ще може да бъде разгледана до месец октомври.

Вижте във видеото на Zapadno.com как стартира мини концерта, с който се откри изложбата:

Разгледайте снимки от откриването на изложбата, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...