В Лева река е така: Недоволни от работата на фирма са готови да спрат проект за водопровод, ремонтират сами

Местно сдружение в Лева река се самоорганизира да извършва ремонти по водопреносната мрежа на трънското село. Това се случва на фона на очакванията за стартиране на ремонт на част от водопровода, за който държавата отпусна пари в края на 2020 година, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на месец юли местното сдружение отново е спасило от безводие хора в селото като е отстранило огромна авария по водопровода в центъра. “Беше извикан багер от Трън, за да направи изкопа, защото там тръбата е на много дълбоко, за което му бяха заплатени 100 лева. След това отне време да се намери етернитова тръба, която беше дарена от жител на съседно село. Всичко това се прави на доброволни начала и собствени средства на жителите на село Лева река. След толкова много проблеми вече проблемът е решен и вода има в цялото село. Аварията беше решена от сдружението без помощта на Община Трън.”, съобщи за Zapadno.com Радослав Гюров от сдружението. Инициативните хора от сдружението имат намерение да решат и друг проблем – подмяна на изгорелите крушки по уличните стълбове в селото.

В същото време хората в Лева река очакват стартирането на проект за рехабилитация на част от водопроводната мрежа в селото. Прочетете още по темата в публикацията: Стар водопровод в село Лева река ще бъде подменен с полиетиленови тръби с дължина 1 000 метра. През 2020 година вече бе извършен друг ремонт на водопроводната мрежа в трънското село, от който местни не са доволни. “Ако е пак същата фирма, която е реализирала предишния проект с водохващането от местност “Станци”, то няма да я допуснем да работи докато не си оправят предходния проект и множеството забележки и проблеми по него (липса на каптаж с преливник и утайник, липса на шахта за спирателен кран и отдушник, затрупан естествен извор за сметка на мътна речна вода).”, поясни за Zapadno.com Ангел Игнатов, който също е от местното сдружение.

Миналата година след обществена поръчка Община Трън възложи водопроводните ремонти в селото на частна фирма, като отговорността за контрола на изпълнението остана в администрацията на Общината. Дейността беше извършена от пернишката фирма „Вива-92“. Прочетете повече за отношението на Общината към качеството на водата в селото в публикацията: Водопроводът на село Лева река ще се дезинфекцира след поставяне на нови тръби.

Тази година отново е предвиден ремонт на 1 километър водопровод в Лева река. По обявената обществена поръчка вече има решение за определяне на изпълнител. Това е единственият кандидат за дейността – „Вива-92“ ООД, чиято оферта е на стойност близо 40 000 лева с ДДС.

Снимки: Радослав Гюров

Виж също...

Loading...