Ловните излети на груповия лов на дива свиня да се намалят от три на един ден в седмицата

Седмичните ловни излети при групов лов на дива свиня да се намалят от три на един, при ловната гилдия. Решението се взе с мнозинство на проведената днес по инициатива на Изпълнителна агенция по горите работна среща в сградата на Национално ловно-рибарското сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“.

В мероприятието участие взеха изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите доктор инженер Александър Дунчев, заместник-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инженер Филип Ковашки, председателят на Управителния съвет на Национално ловно-рибарското сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ инженер Васил Василев, експерти по лова от Агенцията по горите, държавните предприятия, Регионалните дирекции по горите, представители на Българска агенция по безопасност на храните, Лесотехнически университет, научните среди, експерти, представители на ловните сдружения и дружини, ловни и неправителствени организации. Събитието се откри с едноминутно мълчание в памет на загиналите при пожара в санданското село Петрово двама горски служители Антон Гръбчев и Валери Димитров, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция по горите.

В началото на срещата инженер Васил Василев представи решенията от Националното съвещание на организацията, което се проведе два дни по-рано по същата тема. По време на форума беше дискутирано състоянието на популацията на дивата свиня. Африканската чума по свинете, налага необходимостта от предприемане на стратегически мерки по отношение управлението на запасите на този вид дивеч в бъдеще.

На заседанието бе представена и обсъдена, изготвената по молба на министъра на земеделието храните и горите професор Христо Бозуков „Концепция за развитие на ловното стопанство в Република България”, разработена от авторски колектив в състав доцент доктор Христо Михайлов, професор дсн. Нино Нинов и главен асистент доктор Стоян Стоянов. Тя ще бъде основа за изготвянето на Стратегия за развитие на ловното стопанство, както и за бъдеща промяна на нормативната уредба.

Виж също...

Loading...