Брезник възрази срещу плана на ВиК-Перник за поскъпване на водата и голям процент евентуални загуби

Становище за плана за развитие на дейността на ВиК-Перник за периода 2022 – 2026 година беше прието от Общинския съвет на Брезник на провелото се на 30 юли заседание, предаде репортер на Zapadno.com.

Чрез становището си местните народни избраници изразяват несъгласие с бизнес-плана за следващите 4 години. “Имаме писмо, с което се иска нашето становище, съгласно законовата база. Изпратено е от Асоциацията по ВиК на обособената територия на ВиК-Перник. Тя е представлявана от областния управител доктор Василев. В тази връзка му е върнат отговор с позицията на Брезник.”, поясни председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков. Становището е изпратено и до управителя на ВиК-Перник инженер Борислав Иванов.

Общинските съветници са гласували документ със 7 точки, които описват какво точно от предлагания план звучи неприемливо. Настоява се за актуализиране на документа, заради „осезаемия риск от необоснованото поскъпване на цените на водата, визирани в проекта за бизнес-план на ВиК-Перник за периода 2022 – 2026 година“. Припомня се, че ВиК-Перник има големи задължения към общинското дружество “Водоснабдяване“ ЕООД, град Брезник. Не става ясно какви са гаранциите за тяхното изплащане.

Няма гаранции също за предстоящите инвестиции. Според общинските съветници на Брезник в документа на ВиК-Перник не е посочена ясна връзка между бизнес плана, вече реализираните инвестиции и предстоящите за реализация инвестиции. „Отчитаме факта, чрез през последните години, това което е направено на територията на община Брезник се дължи на силите на общинската администрация, а не на действията на ВиК дружеството“ – уточняват местните управници.

Те подчертават, че няма анализ на предишния план и въз основа на този факт не се открива връзка между планираното и изпълненото на този етап. В становището е записано: „Нямаме представа за връзката с предишния план и съответно яснота за надграждането му, с изключение повишаване на цените“. Същевременно ВиК-Перник планира от 70 до 50 процента евентуални загуби. Това е необосновано голям процент според брезнишките съветници. Те обръщат внимание и на промени в нормативната уредба на ВиК дружествата, които се очакват да настъпят, според готвените проекти в Народното събрание на Република България.

През месец септември предстои заседание на Асоциацията по ВиК за област Перник. Очаква се тогава бизнес-планът на ВиК-Перник да бъде преразгледан и да се извършват необходимите корекции по документа. “Дебатирахме на заседанията на Постоянните комисии и Общинския съвет и стигнахме до извода, че този план не бива да се прилага в действие, защото ще бъде във вреда на хората.”, поясни председателят на Общинския съвет Иван Тинков.

Виж също...

Loading...