Възмущение на Бърдото: Съсипаха труда на учениците-пътешественици из етнографията на Граово – СНИМКИ

Трудно е да съградиш, но е лесно да съсипеш. Втората част от тази максима важи за злосторници, които са съсипали обособяваната зелена арка към паметната морена на Бърдото за боя край Брезник по време на Сръбско-българската война през 1885 година, съобщиха за Zapadno.com членовете на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова.

За поредната лоша новина в град Брезник съобщиха учениците-пътешественици. “Преди време, ние, ученици от вече 12 клас, както и членове на клуб „Пътешественици из етнографията на Граово“ с ръководител Аниела Асенова, засадихме едни храсти на морената на Бърдо по повод 135 години от битката край Брезник по време на Сръбско-българската война.”, поясниха учениците. Прочетете още по темата в публикацията: Ученици и институции в Брезник обособяват зелен вход към морената на Бърдото.

Младите брезничани са посетили морената на Бърдото и са се възмутили, защото някои от храстите са унищожени или ги няма. Чрез страниците на Zapadno.com учениците-пътешественици искат да апелират за по-разумно отнасяне към направеното от тях или когото и да било. Апелът на учениците може да прочетете в редовете по-долу, както и да разгледате още снимки от съсипаната зелена арка.

Нивото на културата в нашия град отново се доказа! Учениците от клуб “Пътешественици из Граово” посетихме паметната морена за загиналите българи в Сръбско-българската война в 1885г. Това, което заварихме там, дълбоко ни възмути и разочарова. Някои от храстите, които засадихме преди време с голяма любов и уважение към подвига на загиналите, бяха унищожени. Извадени са и дори няма и следа от тях, а някои, за щастие, все още са си на мястото!

След като ги засадихме, поставихме и камъни, така както предварително беше планирано. Искахме да се оформи алеята на безсмъртието, защото вярваме, че това е свято място за всички брезничани! Чрез тази инициатива отдаваме почит към героите, дали живота си за Майка България.

Разочаровани и обидени сме, но няма да се откажем! Есента отново ще се организираме и ще засадим нови храсти. За това молим всички брезничани и туристи – моля, не махайте камъните, не замърсявайте и не унищожавайте останалите храсти. Отнасяйте се с уважение и почит към направеното в името на безсмъртните герои!

Разгледайте снимки от съсипаните храсти към паметната морена на Бърдото над Брезник:

Снимки: Меги Борисова

Виж също...

Loading...