Пожарите събраха на спешна среща институции в област Перник, разпоредени са мерки до местните власти

Областният управител доктор Симеон Василев свика заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия във връзка с пожароопасната обстановка на територията на областта, съобщиха от Областна администрация-Перник.

„През тази седмица метеорологичните условия ще благоприятстват евентуално развитие на пожари, затова е важно да бъдат взети превантивни мерки и екипите да бъдат в готовност“, заяви той. Доктор Василев добави, че през изминалата седмица е актуализирал заповедта във връзка с пожароопасния сезон, която е изпратена на всички общински администрации на територията на областта, за да бъдат предприети необходимите мерки. Той изрази своята благодарност към ръководството на Районното и Областното поделение по пожарна безопасност и защита на населението и всички пожарникари, които участваха в локализирането и потушаването на пожарите.

Директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник комисар Борис Борисов представи данни за щетите от пожарите. „За периода от началото на месеца до 9 август 2021 година на територията на областта е имало 47 пожара, като за същия период от миналата година те са били 10. Основна причина за тях е небрежност при боравене с открит огън“, обяви комисар Борисов.

Пожарите са обхванали 539 декара иглолистна гора, 1 151 декара широколистни и 315 декара смесени гори. Сред материалните щети са установени три леки автомобила, един лекотоварен автомобил, четири сгради, 26 кошера и други. Комисар Борисов представи и превантивните мерки, които е нужно да бъдат приложени на територията на всяка община. Той припомни, че е строго забранено паленето на огън в горските територии, което често не се спазва.

Виж също...

Loading...