Ново в Брезник: Тренировки по аеробика в читалището и училището каляват тялото и повдигат тонуса

Латинската сентенция “Mens sana in corpore sano” или преведено на български език – здрав дух в здраво тяло, вече намира своето място сред брезничани и е изразено в тренировки по аеробика, които се провеждат отскоро в града, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на месец юли в залата към местното народно читалище “Просвещение-1870” стартираха тренировки по класическа аеробика, които се водят от Емона Михалкова. Инструкторът е на 22 години и за първи път се захваща с начинанието да преподава физически упражнения с такава насоченост. Въпреки младата си възраст Емона Михалкова има зад гърба си 6 – 7-годишен опит в усвояването на канго джъмпс, което е стил в аеробиката. “Това ми помогна да сваля килограми и съответно започнах да се чувствам по-добре, да се харесвам повече. Тренирах в пернишки спортен клуб. Канго джъмпс е същото като аеробиката, но е с обувки за скачане. Това, което харесвам в аеробиката, е че всъщно е един танц. Не усещаш как ти минава времето и как отслабваш. Всичко става много забавно.”, каза Емона Михалкова за читателите на Zapadno.com. Нейно друго любимо занимания е карането на сноуборд, което го практикува на зимните курорти, където има условия за това.

Аеробиката е комплекс от упражнения, които се съчетават с танцувална музика. Тези упражнения не се играят без музика. Тя е полезна за белите дробове, сърцето и имунитета. Създадена е за повишаване на издръжливостта при планински преходи. Видовете аеробика са разнообразни, сподели още инструкторът по аеробика. “Исках да съм инструктор тук, защото такова нещо няма в града. Искам просто да го покажа на местните и да им е удобно да спортуват. Има много желаещи и се радват.”, поясни още Емона Михалкова. В първите тренировки се включват предимно жени на различна възраст, но и мъжете са добре дошли. Заниманията се провеждат без предварително записване всеки четвъртък от 19 часа в една от залите на местното читалище. Освен в читалището тренировки се провеждат всеки петък от 19 часа в двора на средно училище “Васил Левски”, като се обмисля през есента да се преместят в зала. Изискването към желаещите да се включат в тренировките е да бъдат облечени с подходящи екипи – клин и чисти маратонки. Заниманията се провеждат на две части в рамките на един час. Първата част е пред аеробна, а втората част – аеробна, в която трениращите скачат във въздуха.

“Много ми е забавно да се занимавам с аеробика. Приятно ми е да виждам и желанието в очите на спортуващите и тяхната радост. Забавно е. Ти си подскачаш, танцуваш, изживяване си е. Самите първи участници имаха желание да направим и втора тренировка.”, каза още инструкторът по аеробика в Брезник.

Снимка: Емона Михалкова

Виж също...

Loading...