Началото на учебна година – присъствено или не, ще зависи от епидемиологичната ситуация и противоепидемичните мерки

Министерството на образованието и науката подготвя Насоки за обучение в условия на пандемия. В документа се разработват различни варианти за реакция – локална или национална, в зависимост от здравната ситуация. Първи проект на тези насоки вече е готов и през тази седмица ще се изпрати в Министерството на здравеопазването за съгласуване, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

За 24 август е насрочено заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование, на което насоките ще бъдат обсъдени със социалните партньори. На 30 и 31 август тази година тези насоки и всички други указания за началото на учебната 2021/2022 година ще бъдат представени пред началниците на Регионалните управления на образованието. Чрез тях те ще стигнат до директорите на всички образователни институции. Междувременно, когато документът е напълно готов, ще бъде представен на медиите и всички, които се интересуват.

Тъй като до 15 септември има повече от месец, все още е рано да се правят прогнози за присъствено или неприсъствено начало на учебната година. От просветното министерство правят всичко възможно учебната година да започне присъствено, но окончателното решение – локално или национално, ще зависи от епидемиологичната ситуация и противоепидемичните мерки, разпоредени от Министерството на здравеопазването.

Междувременно Министерство на образованието и науката полага усилия да осигури необходимите устройства и достъп до интернет, които са необходими за безпроблемно провеждане на занятията, ако се наложи преминаване към дистанционно обучение.

Продължава информационната кампания на Министерство на образованието и науката за ваксиниране на учителите и непедагогическия персонал. Актуални данни за нейния ефект ще има в края на август тази година, когато Министерство на образованието и науката ще направи ново проучване за нивата на имунизиране. Според данните от началото на юли тази година в страната са ваксинирани около 40 % от директорите на образователни институции и около 30 % от учителите.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...