Читалищата на Долна Секирна, Велковци и Сопица ще участват във фолклорния събор „От браздата до софрата“

На 14 август (събота) от 15:00 часа на откритата сцена в двора на кметството в земенското село Пещера ще се проведе второто издание на фолклорния събор „От браздата до софрата“. Участие в него ще вземат три читалища от община Брезник, съобщиха за Zapadno.com организаторите.

Около 240 участници от 4 области ще се включат в събора. Сред тях ще бъдат читалищата в брезнишките села Долна Секирна, Велковци и Сопица. Самодейци от народно читалище “Иво Войвода-1928” в Долна Секирна ще се изявят на сцената с представяне на обичай и жътварски песни. Читалищата във Велковци и Сопица ще покажат обредни хлябове в изложба, в която ще се представят и Черна гора и Батановци.

Целта на събора е да се пресъздаде духа на жътвата, вършитбата и замесването на обреден хляб. Идеята е да се издирят, съхранят и популяризират обредите, песните и самото приготвяне на хляба, да се запознае младото поколение, че „по голям от хляба няма” тоест да се покажат жътварските обреди и песни, приготвянето на обредния хляб като свещен ритуал.

Съборът е без конкурсен характер. Всички индивидуални участници ще получат грамота, а групите плакет и сувенир. Събитието ще бъде съпътствано с отбелязване на 120-та годишнина от рождението на един от създателите на читалището в село Пещера – Крюгер Николов Джорнилов. Включването на негови снимки в дигиталния архив на Държавен архив-Перник и националния тематичен сайт „фотоАрхив.bg“ на Държавна агенция „Архиви“ се е случило благодарение на предадените чрез читалището документи от наследниците.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...