Възражда ли се традицията по усвояването на бусинската керамика в родното село на грънчарите в Трънско?

След години на забрава в родното село на майстор-грънчарите в Трънско – Бусинци, занаятът отново набира съмишленици. Туристи имат възможност да посетят общинския музея в селото или частна къща, където да се докоснат до оформянето на глината, предаде репортер на Zapadno.com.

Грънчарството се е развивало векове наред в района на село Бусинци, където има богати залежи на глина. Тази даденост е определила този основен поминък на населението – грънчарството. Първото писмено сведение за него е взето от Бусинското евангелие през 1784 година, в което се споменава за дарение направено на селото от майстор-грънчар. Към края на 17 век неговото развитие било в цветущо състояние, в селото са наброявали около 300 майстори-грънчари. До 60-те години на миналия век майсторите-грънчари в Бусинци рязко намалели, тъй като голяма част от тях се преместили да живеят и работят в градовете.

В селото се намира и музей на бусинската керамика, който функционира от 1874 година и съхранява около 1 000 произведения на изкуството от глина. До музейната сграда е и ателието на известния грънчар от селото Петър Гигов. Наскоро в музея стартираха обучителни дейности по усвояването на грънчарския занаят. Майстор-грънчар от селото показва на желаещи как се ваят предмети от глина на електрическо грънчарско колело. Това се случва в една от залите на музея.

Наблизо пък в частна сграда, която едни наричат Жълтата къща, а други я знаят като “Бусинската сръчкотилница” се помещава друга възможност за усвояване на древния занаят. Там майстор-грънчар от столицата показва на желаещите как да си изработят предмет по тяхно желание – халба, кана, чиния или друго глинено произведение. Показното се осъществява чрез автентично грънчарско колело, което се задвижва с крак. Произведенията се оцветяват, изпичат и след известно време взимат от техните майстори.

Всъщност за идеята за възраждане на бусинската керамика се заговори още преди няколко години, когато племенникът на именития грънчар Петър Гигов – Александър Кожухаров поде инициативност. Тогава той търсеше един или двама мъже над 30 години, които желаят да поставят ново начало на живота си. В замяна на желанието Кожухаров обещаваше да ги обучи на занаята в производствена база в село Бусинци. Въпреки апела на родственика на Петър Гигов само един желаещ откликна да се включи във възраждането на бусинската керамика.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...