Ловците в Брезнишко вече са по-изрядни по време на ловните излети е установено при проверки от горски служители и полицаи

На 14 август се поставя началото на новия ловен сезон, като по традиция в началото ще се ловува само прелетен дивеч. По повод предстоящия ловен сезон горски служители и полицаи ще осъществяват проверки в ловните полета в община Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Проверките са ежегодни и обикновено се следи за изрядни оръжия, документи и други подробности, свързани с лова. Спазването на безопаност при боравене с оръжие е от съществено значение за запазването живота на ловците по време на излетите. “Много често ловците подминават тези неща и е много важно да се наблегне на безопасността при боравенето с оръжие. Трябва да се ловува и с определените за това шапки, жилетки и дори подходящи кучета за тази цел.”, поясни за Zapadno.com директоръ на “Държавно горско стопанство-Брезник” инженер Петър Савев.

Дежурни служители към държавното горско стопанство на Брезник ще извършват проверки по райони за надлежността на документите, облеклото, оръжието и начина на ловуване (дали бележката отговаря за района, в който се ловува). Тези проверки се извършват ежегодно по време на лова и са съвместни със служители на полицията. Целта е горските служители и органите на реда да инспектират ловци в около 70 – 80 % от районите в обхвата на “Държавно горско стопанство-Брезник”. “Винаги има някой, който не е разбрал, не е чул или не е заверил билет. Но за последните години хората стават по-изрядни.”, коментира инженер Петър Савев.

Директорът на горското стопанство в Брезник се обърна с молба към ловците да не палят открит огън на неподходящи за тази цел места по време на излетите, а да си носят приготвена храна. Не на последно място за новия ловен сезон инженер Петър Савев пожелава наслука и здраве на всички ловци.

На 14 август се открива лова на прелетен дивеч, когато вече ще може да се ловуват пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини.

Виж също...

Loading...