Финансовият министър: Няма да имаме средства да посрещнем нуждите на гражданите, ако парламентът не актуализира бюджета

„Умоляваме парламента да сформира бюджетна комисия и да започне разглеждането на актуализация на бюджета, за да има средства да бъдат посрещнати всички нужди на българските граждани, които не са предвидени в текущия закон за бюджета“. Това призова министърът на финансите Асен Василев на брифинг, след като Министерският съвет прие днес доклада за касовото изпълнение на бюджета за първото 6-месечие на годината, съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство.

Приходите за първото 6-месечие са в размер на 24,759 милиарда лева, което е с 3,3 милиарда лева повече от приходите за същия период на миналата година. Данъчните и неданъчните приходи, събирани от Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“, са с 3,6 милиарда лева повече, имаме по-малко приходи от постъпления от средства от Европейския съюз – с 300 милиона лева по-малко, посочи Асен Василев. „Разходите по Консолидираната фискална програма са 24 640,8 милиона лева, това е 46,9 % от годишните разчети, което формира за първото 6-месечие не дефицит, а излишък в размер на 118,2 милиона лева. Предварителните данни за м. юли показват, че този излишък ще нарасне значително до над 700 милиона лева.“, каза министър Василев. Той подчерта, че изпълнението на приходната част на бюджета се движи изключително добре, като това се дължи на по-добрата икономическа ситуация в страната и на по-добрата събираемост, следствие на това, очакваме до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лв. допълнителни приходи, над това, което е заложено в Закона за бюджета. И уточни, че това са предвидените приходи при прогнозирана тежка ковид-криза, както през ноември и декември миналата година. Според него, ако няма тежка ковид-криза, тези приходи могат да бъдат даже над 2 милиарда лева.

Министър Василев обясни защо при такава добра приходна част, която позволи в рамките на служебния кабинет да не трябва да не се тегли заем, се налага актуализация на бюджета.  „В закона за бюджета се фиксира както приходната част, така и разходната част. Ние даже и да имаме 2 милиарда повече приходи, нямаме право да ги харчим, да ги ползваме за пенсии, за подкрепа на бизнеса, за здравеопазване и др. разходи, без актуализация, приета от Народното събрание“, заяви той.

Анализът на разходите в бюджета, който сега изпълняваме и е приет миналата година, показва, че за ковид-мерките са заложени 1,196 милиарда лева, от които 318 милиона лева за 50 лева към пенсиите на всеки пенсионер, 300 милиона лева за мярката 60:40, 112 милиона лева за изборите. Реално в сегашния бюджет допълнителните средства, които се изплащат към медиците, са заложени в така нареченият буфер. Буферът представлява възможност на Министерството на финансите и на Министерския съвет да намалят разходите на другите министерства, да взимат пари, които да се пренасочват и използват за здравеопазване. От този буфер, който е 577,9 милиона лева, към момента са изразходвани 179 милиона лева, тоест остатъкът в буфера е 398 милиона лева.

„Ако буферът бъде използван напълно, това означава, че министерствата, които бюджетират на реално наети хора, а не на щатни бройки, ще останат без пари за заплати и без пари за издръжка, тъй като това са пари, които са дадени на тези министерства, те имат нужда от тези средства, заради буфера, ние вземаме 5 % от тях. Това ще засегне особено силно Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието – в частта за затворите и охраната, Министерството на труда и социалната политика, както и плащанията, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да извърши към строителите“, коментира министърът. Асен Василев обясни, че по тази причина служебното правителство не е активирало буфера, а досега всички допълнителни плащания по ковид-кризата са правени чрез преструктуриране на централния бюджет или чрез намаляване на средства в министерствата, които са свързани с незаети щатни бройки, тоест  това няма да увреди бюджета на министерствата.

Разчетите на разходите за ковид-мерките през тази година сочат, че до момента, извън заложените в бюджета 1,196 милиарда лева за ковид-криза, са дадени още 1,094 милиарда лева – тоест двойно над заложеното – от тях: 522 милиона лева допълнително са за помощта от 50 лева за пенсионерите, 278 милиона лева допълнително за подкрепа на бизнеса за мярката 60:40, 36 милиона лева допълнително за избори и 258 милиона лева допълнително за здравеопазване. „Тоест при предвидени 1,196 милиарда лева за ковид-кризата, до момента ние сме похарчили 2,390 милиарда лева“, допълни Василев. Това показва,  че възможностите за допълнително преструктуриране на разходите в бюджета и търсенето на разходи, които няма да се случат, за да може правителството да продължи да подпомага бизнеса, здравеопазването и пенсионерите, както и да прове новите избори, са много силно ограничени и затова е нужна актуализация.

„В актуализацията на бюджета е заложена възможност на правителството да похарчи допълнителните приходи с увеличение на разходните тавани. Приходите ги има, на нас ни трябва разрешение от парламента тези средства да бъдат насочени както следва: 535 милиона лева за социални мерки – актуализация на пенсиите от 1 октомври, плюс допълващи средства за всички социални програми, 430 милиона за бизнеса, 113 милиона лева за избори, 335 милиона лева за здравеопазване“, каза министър Василев. „Тези пари ги има – те са събрани и ще бъдат събрани до края на годината, но без санкция на парламента, ние нямаме възможност да ги насочим по тези пера и те да отидат при хората, които наистина имат нужда от тях“, категоричен беше министърът.

Виж също...

Loading...