Нова книга за Режанци излезе от печат и показва факти, карти и други подробности за брезнишкото село

В края на месец юли тази година от печат излезе книгата “Да се знае, да се помни за село Режанци”. Нейн автор е Първан Симов от брезнишкото село Режанци, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди няколко години беше издадена друга книга за селото – “Наше село Режанци” от Димитър Асенов-Ристин. Според автора на новата книга Първан Симов в предишната такава за селото има непълна информация, която е споделяна между него и Димитър Асенов-Ристин. Това го провокирало да работи по нова книга за Режанци, която е плод на 4-годишен труд. “В послеслова съм написал, че много неща, които е написал той, съм му казал аз. Имахме разнобой по отношение на някои неща. В книгата има някои документи от 1520 година, когато Сюлейман прави така да се каже първата инвентаризация или преброяване на всичко, което е имало в империята. Всъщност това не е научен труд или художествено четиво, а просто един сборник за най-известните събития за село Режанци с първите сведения.”, сподели авторът на книгата Първан Симов.

В книгата “Да се знае, да се помни за село Режанци” читателите могат да прочетат за Режанското съкровище, създаването на училището в селото през 1942 година и неговото закриване през 1969 година, процесът на насилствена колективизация и други интересни факти. “Много неща се говорят – че имало от Режанци ятаци. Такова нещо няма, от Режанци партизани няма. Водят се двама политзатворници. Единият е направил грешка в армията и след това се води политзатворник. Това е в действителност и съм го отбелязал тук, в книгата.”, каза още Първан Симов.

За издаването на книгата е използвал различни източници на информация. Сред тях са архивни документи, съхранявани в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Държавен архив-Перник, сборници и книги, свързани с Брезник и Брезнишко и други. Екземпляри от новата книга са налични или ще бъдат предоставени в Общински исторически музей-Брезник, библиотеката към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”, Регионална библиотека “Светослав Минков” в Перник, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София и Държавен архив-Перник. Официално представяне на “Да се знае, да се помни за село Режанци” все още не е направено.

Виж също...

Loading...