С тържество в село Сопица завърши голям за местното читалище проект – ВИДЕО + СНИМКИ

Пореден радостен повод събра жители и гости на брезнишкото село Сопица навръх големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Тържеството събра десетки хора в двора на местното читалище и кметско наместничество, предаде репортер на Zapadno.com.

С тържеството се поставя финала на проекта “Да знаем и помним богатия духовен живот, непреходните културни традиции и наследство за векове”, чрез който читалищният салон на народно читалище “Светлина-1932” вече е със седем нови прозорци и две подменени врати. “Завършваме проект за подмяна на дограмата на читалището, финансиран по Договор за сътрудничество между “Асарел-Инвестмънт” и Община Брезник. Подмениха се 7 прозореца и 2 врати, а преди това бяхме със стара дървена дограма и врати. Остава да се обърнат прозорците, иначе вече е много по-добре.”, каза за Zapadno.com секретарят на читалището в Сопица Кристиян Ивайлов. Проектът е заложено да бъде завършен с тържество, което е като благодарност към минната компания и Община Брезник за подкрепата, но и местните жители да видят какво е направено по сградата, поясни още читалищният секретар. Прочетете още по темата в публикацията: Читалището в Сопица се обновява, старите счупени прозорци вече са в миналото.

Програмата по отбелязване на тържественото събитие се проведе в двора на читалището и кметското наместничество, които делят една и съща сграда, която е построена през 1935 година. От двете институции се бяха постарали с декорация около импровизираната сцена, на която млади самодейци към читалището изиграха няколко хороводни танца. Тържественото събитие беше уважено от Елица Георгиева от “Асарел-Инвестмънт” и заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

От фирмата-инвеститор в община Брезник сравниха духа на местните самодейци с лястовиците. “Сопица – бялата лястовица на самодейността в община Брезник! Ремонтите са необходими и добре дошли, но човещината по време на смяната на дограмата заслужава още по-голямо приветствие! По този повод ще ви разкажем не за парите и реализацията на финансирания от нас проект, а за една ПРИРОДОсъобразна идея на хората от селото, която носи дълбока символика. След като дълги години сградата стоеше със счупени стъкла, в големия салон можеха да намерят подслон всякакви птици и животни. Отдавна очакваната дограма вече е поставена. Но едно от стъклата ще бъде монтирано по-късно. Когато лястовичките отлетят на юг и гнездата в салона на читалището опустеят. С гнездата си лястовичките са оставили своя знак, че има надежда за това читалище и го очаква нов живот. С грижата за лястовиците хората са оставили своя знак, че знамението за ново начало се сбъдва. Похвален е стремежът на местните хора да възродят читалището си не само с ремонти и материални подобрения, а също като го изпълват с хора, музика и радост.”, оповестиха от минната компания във Фейсбук страницата си.

Проектът стартира през месец април тази година и завърши на днешния голям духовен празник. От читалището изразиха мнение, че ще се работи и по други проекти, свързани с обновяването на салона и помещения към институцията.

Вижте как беше открито тържеството във видеото на Zapadno.com и разгледайте снимки от събитието и извършения частичен ремонт:

Виж също...

Loading...