Местен бизнес: Механа в Брезнишко посреща клиенти с бит, фолклор и кухня от Граово – СНИМКИ

Традиционната атмосфера на Граово се усеща най-добре в селата, в къщите и местностите, с които областта е известна. Но отскоро в Брезнишко има заведение, което предлага на клиентите си бит, фолклор и кухня от Граово. Името му също е интересно и в противовес на названието на населеното място, в което се намира. За механа “Празниците” в село Непразненци ще стане дума в следващите редове под шапката на периодичната рубрика на Zapadno.com “Местен бизнес”.

Собственикът на механата Антон Петров цели всеки клиент, който пристъпи през прага на заведението, да усети Граово – чрез храната, интериора и атмосферата наоколо. Антон Петров е с родословни корени от село Непразненци, където е израснал. През последните години е живял и работил в чужбина, но впоследствие се завръща в Брезнишко, където има намерението да изгражда механа с духа на родното. Механата е на мястото на старата кръчма, която допреди години носеше името “Едно време”. На практика името на новото заведение няма нищо общо с празниците, а по-скоро с името на селото, в което се намира. “Тоест да се покаже, че няма и нищо общо, че в Непразненци няма празници. Празнуваме тук и дай Боже все повече да празнуваме, тъй като хората имат нужда, особено в тази ситуация в която се намираме. Всички ме питат за това име.”, каза Антон Петров. Той държи и на местната история и фолклор, които също се приплитат явно или не в заведението. Една от историите, свързани с мястото, е близката река, която протича под главния път. В годините назад реката никога не е пресъхвала и винаги е имало живот около нея. Оттам е дошло името на селото – Непразненци. Друга история, свързана със селото и близка местност, е описана на плочка на фасадата на сградата. Според нея около 1560 година селото е било запалено от турците. В този момент, който е успял се е спасил в близкото в наши дни село Бегуновци. Другите хора от селото пък са били умъртвени в местността “Главе”, която се намира между Непразненци и Ноевци. “Тук е бил кръстопът. Това е казвано и разказвано. Местността, която се намира под заведението, се казва “Дулан”, което означава нещо като митница или пункт.”, разказа още собственикът на механата.

Кухнята е съставна част от всяко заведение и затова той не прави компромис с нея. Голяма част от продуктите, с които се приготвя храната, се снабдяват от местни земеделски производители и животновъди. В менюто присъстват традиционни за българската кухня, но и част от сръбската ястия. Скарата е жар и на нея се пекат мезета или зеленчуци от сутрин до вечер. Освен традиционни гозби на трапезата ще присъстват и сезонни такива – вариво, туршия, сланина, качамак със сирене, агнешко, кавърма. “Вече все повече хора правят мед, сладка, вина, има вече и доста животновъди. Това ни и подтикна заведението да използва всички продукти в кухнята, които са от околните производители. Искаме всичко, което се предлага, да достигне поне 90 % в кухнята от местни производители. Ще се опитаме да наложим някои от ястията, които винаги да се предлагат и само да са от нашия регион. Когато клиенти влезе в заведението да почувства атмосферата на Граово – от сядането до тръгването.”, каза за читателите на Zapadno.com Антон Петров. Впечатленията на клиентите от механата, която работи от около месец, са разнопосочни. “Засега казват, че са доволни, но все пак има и недоволни. Критиките ги приемаме като градивни, а и така се надграждаме. Ще успеем, сигурни сме в себе си.”, добави Антон Петров. Той и семейството му се грижат за около 28 декара сини сливи и 100 декара с био шипка. Все още не се изкарва продукция от нивите на семейството, но идеята е догодина в менюто да присъстват храни, произведени от собствената градина.

Собственикът на механата държи и на интериора, който пренася клиентите към битовото в Граово. В една от залите е обособена изба, облицована с червен камък, с който се слави районът около селото. “Червеният камък от Черна гора, която е срещу нас или така нареченият в съвремието “ноевски камък”, тъй като е имало кариери. Искахме стилът да е точно като в този регион, защото всички стари къщи на нашите деди са правени от този камък. Всички материали са от селото – бъчви, делви, туби.

Капацитетът на местата в механата е около 50, но има възможност клиентите да опитат менюто и отвън. В момента се изгражда навес, който ще е до сградата. До него пък е поставена чешма, изградена от червени камъни. Голяма част от персонала са хора от региона, като предстои назначаването на още хора. В бизнеса помага и семейството, като дори децата на Антон Петров се включват.

На въпрос защо е избрал да направи заведение в село, а не в града, Антон Петров отговори, че в Непразненци удоволствието от резултата е по-голямо. “Самата стойност и основа на това заведение са по-истински тук, на място. Освен това си заобиколен от природа, чист въздух, животни, добра храна. Най-вече родният край си роден край. Мисля, че ако всеки един от нас даде по малко за своя роден край, всички ще са добре, защото човек си тежи на мястото.”, сподели собственикът на механа “Празниците”. Трудно е да се стартира такъв бизнес във времето на пандемията от коронавируса, но Антон Петров е оптимист. “Всяко зло за добро – казва той. Трябва с философия да се живее в този живот. Това е един предмет, който преди хиляди години са го учили, а ние сега не му обръщаме внимание. Трябва по-отгоре на нещата да се гледа и да се живее, както на човек му е добре, за да има резултат. А и трябва да даваме добри примери на нашите деца.”, сподели Антон Петров.

Разгледайте снимки от механа “Празниците” в село Непразненци:

Виж също...

Loading...