Вижте новата пътека до Байкушевата мура, която е открита от трънчанина Константин Байкушев – СНИМКИ

Достъпът до най-старото иглолистно дърво в България – Байкушевата мура в планината Пирин, вече е подобрен. Чрез нови пътеки със стълби множество туристи съчетават разходката в планината с разглеждане на вековното дърво, предаде репортер на Zapadno.com.

Новата пътека със стълби води началото си от ресторант “Байкушева мура” до паркинга на къмпинг “Бъндерица”. След няколкостотин метра пътеката достига до асфалтовия път, който води до хижа “Вихрен”. Няколко метра след преминаване на асфалта дървената пътека продължава, като там е монтирана и информационна табела за дървото. Пътеката продължава още малко и завършва до мурата. Около дървото се разкрива гледка и към част от планината. По маршрута, който се изминава за около 10 минути са изработени пейки за кратка почивка.

Надморската височина, на която расте Байкушевата мура е 1 930 метра. Възрастта на дървото е над 1 300 години и е с внушителната обиколка на ствола 7 метра и 80 сантиметра. Височината му е 26 метра, като е отбелязана и 1897 година, когато то е открито, става ясно от информационната табела. Пътеката беше подобрена през пролетта чрез по проект, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

Откривателят на дървото е Константин Байкушев, който е роден на 10 февруари 1867 година в град Трън. В началото на 20-ти век създава службата по укрепване и залесяване в България. Константин Байкушев пръв открива и описва през 1897 година вековната черна мура в местността “Бъндерица” в Пирин, която по-късно е наречена на негово име – Байкушева мура.

Разгледайте снимки от подобрения достъп до Байкушевата мура в Пирин:

Виж също...

Loading...